Szarlotka z Wirginii
Z dodatkiem ananasa i nietypowej, orzechowej kruszonki. Zniknęła błyskawicznie, bo ciężko się było od niej oderwać. Na pewno jeszcze nieraz ją popełnię ;)
szarlotka z jabłkami i ananasem |
SZARLOTKA Z WIRGINII
ciasto:
- 350 g mąki,
- 175 g masła,
- 5 żółtek,
- 3 łyżki cukru pudru,
- skórka otarta z 1 cytryny
nadzienie:
- 1,2 kg jabłek,
- puszka ananasów,
- sok z 1 cytryny,
- 120 g cukru,
- cynamon
kruszonka:
- 150 g posiekanych orzechów (super byłyby pecan; ja dałam pół na pół włoskie i laskowe),
- 150 g cukru (dałam pół na pół biały i brązowy),
- 150 g masła,
- 75 g płatków owsianych błyskawicznych,
- 3 łyżki pokruszonych herbatników,
- ok. 2 czubate łyżki mąki,
- esencja waniliowa
Ciasto: Na stolnicy posiekać razem mąkę i masło, dodać cukier puder, skórkę z cytryny, żółtka i zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Nadzienie: Jabłka obrać i pokroić je w kostkę. Ananasy osączyć i również pokroić na kawałki. Syrop z puszki przelać do garnka, wsypać cukier, dodać sok z cytryny i gotować ok. 15 minut, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Dodać jabłka. Dusić 5-10 minut, mieszając (jabłka powinny zmięknąć, ale nie rozgotować się). Osączyć z nadmiaru syropu i wymieszać z ananasem.
Kruszonka: Rozgrzać w rondelku masło, dodać płatki owsiane, orzechy, herbatniki, cukier i, mieszając, smażyć 5 minut na średnim ogniu, mieszając i uważając, aby kruszonka się nie przypaliła. Lekko przestudzić. Dodać esencję waniliową oraz tyle mąki, żeby kruszonka była sypka.
Dno prostokątnej formy (25 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć nim dno i boki formy. Ponakłuwać widelcem, żeby w cieście nie porobiły się bąble. Zapiec na jasnozłoto w bardzo gorącym piekarniku (220 stopni, ok. 15-20 minut). Wyjąć z piekarnika, posypać 1/3 kruszonki, wyłożyć nadzienie jabłkowe, posypać cynamonem i resztą kruszonki. Piec 20 minut w 200 stopniach.
szarlotka z ananasem i kruszonką owsianą |
(Przepis zaczerpnęłam ze starego Poradnika Domowego, nieznacznie go tylko zmieniłam)
2 komentarze
genialna jest ta kruszonka, przepysznie karmelowy smak:)
OdpowiedzUsuńWow, bardzo mi się podoba i zapowiada się naprawdę smacznie :) już zapisałam i zrobię jak najszybciej bo jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuń