Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szarlotka z Wirginii

By 10:52

Z dodatkiem ananasa i nietypowej, orzechowej kruszonki. Zniknęła błyskawicznie, bo ciężko się było od niej oderwać. Na pewno jeszcze nieraz ją popełnię ;)


szarlotka z jabłkami i ananasem

SZARLOTKA Z WIRGINII 

ciasto: 

  • 350 g mąki, 
  • 175 g masła, 
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • skórka otarta z 1 cytryny 


nadzienie: 

  • 1,2 kg jabłek, 
  • puszka ananasów, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • 120 g cukru, 
  • cynamon 


kruszonka: 

  • 150 g posiekanych orzechów (super byłyby pecan; ja dałam pół na pół włoskie i laskowe), 
  • 150 g cukru (dałam pół na pół biały i brązowy), 
  • 150 g masła, 
  • 75 g płatków owsianych błyskawicznych, 
  • 3 łyżki pokruszonych herbatników, 
  • ok. 2 czubate łyżki mąki, 
  • esencja waniliowa 


Ciasto: Na stolnicy posiekać razem mąkę i masło, dodać cukier puder, skórkę z cytryny, żółtka i zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. 

Nadzienie: Jabłka obrać i pokroić je w kostkę. Ananasy osączyć i również pokroić na kawałki. Syrop z puszki przelać do garnka, wsypać cukier, dodać sok z cytryny i gotować ok. 15 minut, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Dodać jabłka. Dusić 5-10 minut, mieszając (jabłka powinny zmięknąć, ale nie rozgotować się). Osączyć z nadmiaru syropu i wymieszać z ananasem. 

Kruszonka: Rozgrzać w rondelku masło, dodać płatki owsiane, orzechy, herbatniki, cukier i, mieszając, smażyć 5 minut na średnim ogniu, mieszając i uważając, aby kruszonka się nie przypaliła. Lekko przestudzić. Dodać esencję waniliową oraz tyle mąki, żeby kruszonka była sypka. 

Dno prostokątnej formy (25 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć nim dno i boki formy. Ponakłuwać widelcem, żeby w cieście nie porobiły się bąble. Zapiec na jasnozłoto w bardzo gorącym piekarniku (220 stopni, ok. 15-20 minut). Wyjąć z piekarnika, posypać 1/3 kruszonki, wyłożyć nadzienie jabłkowe, posypać cynamonem i resztą kruszonki. Piec 20 minut w 200 stopniach.

szarlotka z ananasem i kruszonką owsianą

(Przepis zaczerpnęłam ze starego Poradnika Domowego, nieznacznie go tylko zmieniłam)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. genialna jest ta kruszonka, przepysznie karmelowy smak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, bardzo mi się podoba i zapowiada się naprawdę smacznie :) już zapisałam i zrobię jak najszybciej bo jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń