Obsługiwane przez usługę Blogger.

Babka herbaciana

By 11:16 ,

Kupiłam niedawno książeczkę z przepisami wielkanocnymi wydaną przez Fakt. Generalnie nienawidzę brukowców, a ich siedziby najchętniej bym puściła z dymem, i pewnie nie sięgnęłabym po tę książeczkę gdyby nie fakt (o ironio?), że miałam okazję wypróbować kilka przepisów z ich wcześniejszej pozycji "Mamo, tato! Gotuj z dzieckiem!" i byłam z nich b. zadowolona. W tym numerze znalazłam kilka(naście?) ze 112 przepisów, które chciałabym zrobić.

Na pierwszy ogień poszła babka herbaciana. Trochę się bałam, bo z jednej strony byłam bardzo ciekawa jej smaku, a z drugiej - na zdjęciu wyglądała na niezbyt wyrośniętą. Fotki w takich czasopismach zazwyczaj są wycackane do granic możliwości (a nieraz i jeszcze dalej...) ale ta jakoś nie za bardzo się prezentowała. Zauważyłam jednak, że przepis znany jest w kulinarnej blogosferze już od kilku lat i cieszy się sporym zainteresowaniem i sympatią – i to rozwiało moje wątpliwości.

Babka faktycznie jest bardzo smaczna, niezbyt słodka, a dzięki herbacie zyskuje ładny kolorek. No i wyrosła jak należy ;)


babka herbaciana



BABKA HERBACIANA

  • 250 g mąki,
  • 80 g miękkiej margaryny lub masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 żółtka,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • szklanka mocnej herbaty,
  • 50 g rodzynek

Rodzynki gotować w herbacie przez 5 minut, odcedzić, herbatę przestudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i skórką z cytryny.
Utrzeć masło lub margarynę z cukrem. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku, a następnie na zmianę po trochę mąki z dodatkami oraz ostudzoną herbatę. Za każdym razem nie miksować zbyt długo, jedynie do połączenia się składników. Na sam koniec dodać rodzynki i wymieszać ciasto łyżką.
Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy (u mnie podłużna forma dł. 25 cm, może być też niezbyt duża forma na klasyczną babkę z kominkiem) i piec przez ok. 45-50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczona).


Ostudzone ciasto można polać lukrem lub polewą czekoladową. Ja zrobiłam polewę z czekolady nadziewanej toffi i kilku łyżek śmietanki :)


babka herbaciana

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. szukałam ciasta do blachy keksowej, bo ostatnio za dużo słodkości ....:-) wybrałam Twoją babkę herbacianą i to był pyszny wybór :-) oryginalny, aromatyczny smak i ta puszysta konsystencja ... mmmm :-)polecam i gorąco pozdrawiam / sereberko80

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba będę musiała wypróbować :) czekam na następny przepis :)

    http://twosistersbloog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam! Zrobiłam właśnie babkę z połączenia dwóch Twoich przepisów - na babkę herbacianą i na gruzińskie ciasto herbaciane. Wyszła rewelacyjna! Już dawno nie jadłam tak pysznej babki :) Dziękuję za przepisy i jak masz ochotę to zapraszam zobaczyć jak mi wyszła :) pozdrawiam serdecznie!

    http://rozowapatera.blogspot.com/2016/03/babka-herbaciana-z-bakaliami.html

    OdpowiedzUsuń