Mrówki na korzeniu, czyli aromatyczne ciasto z makiem
Pewnie większość osób zna ciasto z suchym makiem, zwane "pieguskiem" lub "mrówkowcem". Przyznam, że nie jadłam go wieki i zatęskniłam za tymi ziarenkami chrzęszczącymi w zębach :)
Swoją wersję lekko stuningowałam, dodając skórkę pomarańczową i aromatyczne przyprawy...
KORZENNY PIEGUSEK
- 250g masła lub margaryny,
- 1,5 szklanki cukru,
- 6 jajek,
- 2 szklanki mąki,
- szklanka maku,
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- łyżka cynamonu,
- łyżeczka nasion kardamonu,
- łyżeczka goździków
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, a gdy będzie puszyste, dodawać stopniowo po jednym jajku i po trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, starannie miksując przed dodaniem każdej następnej porcji. Na koniec dodać suchy mak, skórkę pomarańczową i przyprawy korzenne (kardamon i goździki zmielić wcześniej na proszek np. w moździerzu) i dokładnie zmiksować.
Ciasto wylać do ftortownicy (średnica 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
Po ostudzeniu posypać cukrem, polać lukrem lub polewą (ja zrobiłam polewę z gorzkiej czekolady i kilku łyżek śmietanki).
3 komentarze
Oj, ja też zatęskniłam za tym smakiem. Mama daleko, więc skorzystam z Twojego przepisu. Ciasto wygląda po prostu bajecznie!
OdpowiedzUsuńBardzo fajnne ciasto ja dziś robię podobne :)
OdpowiedzUsuńniestety skusilam sie zrobic te ciasto i powiem szczerze ze jest beznadziejne, takie suche ,bardzo slodkie. nie polecam!
OdpowiedzUsuń