Wytrawne gofry z szarpaną wieprzowiną, sosem BBQ i surówką z kapusty
Do tej pory na blogu pojawiło się kilka przepisów na gofry, wszystkie jednak były w wersji deserowej i słodkiej. Gofry mogą być także wspaniałą podstawą wytrawnego dania obiadowego. W poniższym przepisie wykorzystuje się resztki pieczeni wieprzowej (u mnie - karkówki na dziko), można także upiec pulled pork, czyli wieprzowinę długo pieczoną w niskiej temperaturze (przepis tutaj). Właściwie, to do tego przepisu można użyć każdego rodzaju pieczonego, miękkiego mięsa, nawet kurczaka - wystarczy porwać je na pasma za pomocą dwóch widelców).
wytrawne gofry z szarpaną wieprzowiną, sosem BBQ i surówką z kapusty |
(przepis na 4 porcje)
gofry:
- 20 g masła,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka cukru,
- 140 g mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 185 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
szarpana wieprzowina:
- 300-400 g resztek miękkiej, pieczonej wieprzowiny,
- 4 solidne łyżki sosu BBQ (kupionego lub domowej roboty)
surówka z kapusty:
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1 marchewka,
- 1 czerwona papryczka chili,
- 1/4 niedużej główki białej kapusty,
- 1/2 pęczka świeżej mięty (można pominąć lub dać np. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki),
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Surówka: Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkować na szatkownicy lub bardzo cienko pokroić nożem. Papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki. Wszystko to przełożyć do miski, dodać posiekaną miętę lub natkę, ocet i oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać, a najlepiej starannie ugnieść dłonią.
Gofry: Masło stopić na niedużej patelni. Oddzielić żółtko od białka. Białko ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtko, stopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól zmiksować, następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać trzepaczką
Rozgrzać gofrownicę, powierzchnię grzejną posmarować olejem za pomocą pędzelka i łyżką lub chochelką nakładać ciasto. Usmażyć 4 duże gofry.
Szarpana wieprzowina: W czasie smażenia gofrów wieprzowinę poszarpać na włókna za pomocą dwóch widelców. Przełożyć na patelnię, na której roztapiane było masło, dodać sos BBQ i całość podsmażyć 2-3 minuty na średnim ogniu.
Na usmażonych gofrach ułożyć mięso i surówkę, podawać od razu po przygotowaniu.
(na podstawie przepisu z książki J. Olivera "Gotuj sprytnie jak Jamie" z moimi małymi zmianami)
1 komentarze
Super przepis!
OdpowiedzUsuń