Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa ogórkowa

By 22:36 , , ,

Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Wielu osobom przypomina dzieciństwo i domową kuchnię mamy lub babci. Zupa ogórkowa jest świetna na każdą porę roku, choć mnie najbardziej smakuje zimą, kiedy to chętniej sięgam po różnego rodzaju kiszonki :)

zupa ogórkowa

ZUPA OGÓRKOWA

(przepis na 4 porcje)

  • 1 nieduża cebula,
  • 1 mała pietruszka,
  • kawałek (ok. 1/4) bulwy selera,
  • 2 małe lub 1 duża marchew,
  • ok. 10 cm kawałek pora,
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 3 kiszone ogórki,
  • 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków (lub więcej, wg uznania),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz,
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki,
  • świeży koperek


Cebulę posiekać. Por pokroić w półplasterki. Marchewki, pietruszkę i seler pokroić w małą kostkę, ziemniaki w nieco większą. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć ok. 1 minuty. Dodać pozostałe pokrojone warzywa i smażyć na niedużym ogniu 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. 
Wlać bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia i gotować na niedużym ogniu 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy wraz z sokiem z ogórków. Gotować jeszcze 5 minut.
Zupę zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, wlać śmietankę i koperek, dokładnie wymieszać.


zupa ogórkowa

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze