Pierogi ruskie
Pierogi ruskie to potrawa, do której mam ogromną słabość ;) Jest to jedna z moich ulubionych potraw i choć uwielbiam eksperymenty w kuchni i czerpię mnóstwo inspiracji z kuchni innych krajów, to właśnie pierogi ruskie znajdują szczególne miejsce w moim polskim sercu ;)
Pierogi ruskie nie pochodzą, oczywiście, z Rosji i wie o tym chyba każdy. Paradoksalnie w Rosji ta potrawa jest bardzo mało znana. Nazwa "ruskie" nie wzięła się jednak tak całkiem od czapy - jak w przypadku chociażby ryby po grecku - lecz wywodzi się z terenów Rusi Czerwonej, czyli wschodnich obszarów dawnej Galicji. Stąd pierogi ruskie znane i lubiane są również na Ukrainie.
Podstawą farszu do pierogów ruskich są oczywiście ziemniaki i twaróg. Proporcje między tymi składnikami mogą się różnić - bywa, że twaróg jest tylko dodatkiem do ziemniaków, ja jednak najbardziej lubię, gdy proporcje między tymi składnikami wynoszą 1:1. Do tego spora ilość podsmażonej cebulki i dużo pieprzu.
![]() |
pierogi ruskie |
PIEROGI RUSKIE
ciasto:
- 400 g mąki,
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju,
- sól
farsz:
- 250 g obranych ziemniaków,
- 250 g twarogu,
- 1 duża cebula,
- olej do podsmażenia cebuli,
- sól i pieprz
dodatkowo:
- cebula albo słonina na skwarki do okraszenia
Farsz: Ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Twaróg przetrzeć przez sitko. Wszystko razem starannie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Mąkę, wodę, olej i szczyptę soli zagnieść na gładkie, miękkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Szklanką wykrawać kółka, na środku każdego kłaść po 1 czubatej łyżeczce farszu Brzegi dokładnie zlepić, można także zrobić dekoracyjną falbankę.
Pierogi wkładać partiami do dużej ilości gotującej się wody. Gotować przez 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
Pierogi ruskie podawać okraszone skwarkami lub cebulką zrumienioną na maśle lub oleju.
![]() |
pierogi ruskie |
2 komentarze
bardzo lubię ;) ale mi smaku zrobiłaś na ruskie
OdpowiedzUsuńJedno z najwspanialszych dań! I to niesamowite, bo od lat robię identycznie jak Ty :)
OdpowiedzUsuń