Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pierogi ruskie

By 09:07 , , ,

Pierogi ruskie to potrawa, do której mam ogromną słabość ;) Jest to jedna z moich ulubionych potraw i choć uwielbiam eksperymenty w kuchni i czerpię mnóstwo inspiracji z kuchni innych krajów, to właśnie pierogi ruskie znajdują szczególne miejsce w moim polskim sercu ;)

Pierogi ruskie nie pochodzą, oczywiście, z Rosji i wie o tym chyba każdy. Paradoksalnie w Rosji ta potrawa jest bardzo mało znana. Nazwa "ruskie" nie wzięła się jednak tak całkiem od czapy - jak w przypadku chociażby ryby po grecku - lecz wywodzi się z terenów Rusi Czerwonej, czyli wschodnich obszarów dawnej Galicji. Stąd pierogi ruskie znane i lubiane są również na Ukrainie.

Podstawą farszu do pierogów ruskich są oczywiście ziemniaki i twaróg. Proporcje między tymi składnikami mogą się różnić - bywa, że twaróg jest tylko dodatkiem do ziemniaków, ja jednak najbardziej lubię, gdy proporcje między tymi składnikami wynoszą 1:1. Do tego spora ilość podsmażonej cebulki i dużo pieprzu.

pierogi ruskie

PIEROGI RUSKIE
ciasto:

  • 400 g mąki,
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól


farsz:

  • 250 g obranych ziemniaków,
  • 250 g twarogu,
  • 1 duża cebula,
  • olej do podsmażenia cebuli,
  • sól i pieprz


dodatkowo:

  • cebula albo słonina na skwarki do okraszenia



Farsz: Ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Twaróg przetrzeć przez sitko. Wszystko razem starannie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Mąkę, wodę, olej i szczyptę soli zagnieść na gładkie, miękkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Szklanką wykrawać kółka, na środku każdego kłaść po 1 czubatej łyżeczce farszu Brzegi dokładnie zlepić, można także zrobić dekoracyjną falbankę. 

Pierogi wkładać partiami do dużej ilości gotującej się wody. Gotować przez 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. 

Pierogi ruskie podawać okraszone skwarkami lub cebulką zrumienioną na maśle lub oleju.


pierogi ruskie

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. bardzo lubię ;) ale mi smaku zrobiłaś na ruskie

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z najwspanialszych dań! I to niesamowite, bo od lat robię identycznie jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń