Gofry bananowe
Czy są tu jacyś fani ciasta bananowego? Jeśli tak, koniecznie powinniście spróbować także bananowych gofrów! Są słodkie, aromatyczne i obłędnie pachną podczas pieczenia :)
Gofry bananowe (podobnie jak jabłkowe) nie są tak chrupiące jak tradycyjne gofry i mają nieco cięższą strukturę, ale są znacznie bardziej aromatyczne. Zdecydowanie warto je zrobić :)
gofry bananowe |
GOFRY BANANOWE
(przepis na 6 sztuk)
- 140 g mąki,
- 190 ml mleka,
- 1 bardzo dojrzały banan,
- 1 duże jajko,
- 2 łyżki oleju + olej do smażenia,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- szczypta cynamonu,
- szczypta soli
Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę. Żółtko zmiksować z mlekiem, olejem, mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodać rozgniecionego widelcem banana i ubitą pianę, całość delikatnie wymieszać trzepaczką.
Rozgrzać gofrownicę, powierzchnię grzejną posmarować olejem za pomocą pędzelka i łyżką lub chochelką nakładać ciasto. Smażyć 4-7 minut, w zależności od mocy gofrownicy, aż gofry będą rumiane i chrupiące.
Usmażone gofry przekładać na kratkę, aby nie zawilgły od spodu.
Najsmaczniejsze są bezpośrednio po przygotowaniu.
Gofry można podawać z dowolnymi dodatkami. Ja podałam je z bitą śmietaną i sosem toffi (sos zrobiłam, podgrzewając masą krówkową z niewielką ilością mleka).
gofry bananowe |
2 komentarze
Super przepis:)
OdpowiedzUsuńsuper, sprubuje!!!:)
OdpowiedzUsuń