Placki kefirowe z suszonymi śliwkami
Placki kefirowe to świetna propozycja na śniadanie lub drugie, bezmięsne danie obiadowe - dla tych, co lubią obiady na słodko. Placki te robi się dosłownie w 15 minut! Są puszyste, lekko słodkie i bardzo, bardzo smaczne :)
Sam przepis na ciasto może być także bazą do innych wariantów smakowych placków - zamiast śliwek, do ciasta można dodać rodzynki albo pokrojone jabłka lub inne owoce.
placki z suszonymi śliwkami |
PLACKI KEFIROWE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI
- 1 szklanka mąki,
- 200 ml kefiru,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- ok. 100 g miękkich, suszonych śliwek,
- olej do smażenia
Mąkę, kefir, jajko, sodę, cukier i sól wymieszać na jednolite ciasto lub krótko zmiksować mikserem.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta, następnie na każdy placek nałożyć po 2 suszone śliwki i przykryć je drugą warstwą ciasta.
Placki smażyć z obu stron na niedużym ogniu tak, aby upiekły się w środku i zrumieniły z zewnątrz.
Usmażone placki odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i oprószyć cukrem pudrem.
(inspiracja)
0 komentarze