Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sernik kajmakowy

By 00:00

Mój M. jest ogromnym wielbicielem serników, a ponadto ma kompletną słabość do masy krówkowej. Dlatego gdy stanęłam przed wyborem ciasta na jego urodziny, nie zastanawiałam się długo. Sernik kajmakowy to coś stworzonego dla niego i wszystkich fanów masy krówkowej. Jest kremowy, nieco mazisty, rozpływający się w ustach. Słodki, ale nie do przesady. Aczkolwiek jeśli lubicie mało słodkie ciasta, można całkowicie pominąć dodatek cukru. 

Sernik upiekłam na spodzie z ciasteczek korzennych, bo akurat takie miałam w szafce. Można jednak z powodzeniem użyć np. czekoladowych herbatników albo zwykłych kruchych ciastek maślanych.

sernik kajmakowy

SERNIK KAJMAKOWY
spód:

  • 220 g ciastek korzennych lub herbatników,
  • 80 g stopionego masła


masa serowa:

  • 750 g twarogu sernikowego z wiaderka,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • 5 jajek,
  • 50 g cukru,
  • 300 g masy kajmakowej (z puszki 510 g),
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej


polewa:

  • 210 g masy kajmakowej (z puszki 510 g),
  • płatki migdałów do dekoracji


Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia. Tortownicę z zewnątrz owinąć folią, żeby była szczelna i podczas pieczenia nie wyciekło z niej masło.
Ciastka zmielić w malakserze lub blenderze kielichowym. Dodać stopione masło i wymieszać - powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Przełożyć do tortownicy, uformować spód i boki, dociskając dłońmi. Odstawić do lodówki.

Twaróg przełożyć do miski, dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować - niezbyt długo, tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na przygotowany wcześniej spód.

Piec 70 minut w temp. 160°C na drugim od dołu poziomie piekarnika. Na dnie piekarnika położyć brytfankę lub metalową formę z wodą. Sernik studzić 30 min przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjąć i odstawić do ostudzenia do temp. pokojowej. Po tym czasie przełożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Masę krówkową przeznaczoną na polewę lekko podgrzać w rondelku lub mikrofalówce. Sernik wyjąć z tortownicy, rozprowadzić polewę i udekorować płatkami migdałów.

sernik z masą kajmakową

sernik z masą krówkową

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze