Kurczak z czerwonym ryżem, jarmużem i granatem
Ten przepis to typowo sezonowa propozycja na zimowy obiad. Zima kojarzy się zwykle z bardziej kalorycznymi potrawami, tymczasem nawet o tej porze roku można jeść zdrowo, a zarazem sezonowo. Wszak jarmuż to typowo jesienno-zimowe warzywo: na grządkach może przetrwać nawet spore mrozy i śnieg. Ja wykorzystałam tu jarmuż, który wysiałam jesienią. Zebrałam go podczas zimowego spaceru po działkach :)
W tym przepisie czerwony ryż jest tylko propozycją; jeśli nie uda się Wam go kupić, można zastąpić go ryżem pełnoziarnistym lub dzikim.
kurczak z czerwonym ryżem, jarmużem i granatem |
KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM, JARMUŻEM I GRANATEM
(przepis na 2 porcje)
- 300 g filetów z piersi kurczaka,
- 150-200 g czerwonego ryżu (lub innego),
- 1/2 czerwonej cebuli,
- duża garść szpinaku,
- 1/2 granatu,
- 3 łyżki pestek z dyni,
- sól i pieprz,
- słodka i ostra papryka w proszku,
- mielony kumin (opcjonalnie),
- oliwa
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu - zwykle trwa to ok. 30-40 min.
Pestki z dyni uprażyć na suchej patelni. Przesypać do miseczki i odstawić.
Jarmuż umyć i porwać na mniejsze kawałki.
Kurczaka pokroić na małe kawałki, oprószyć solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz kuminem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż nieco zmięknie. Dodać kurczaka i smażyć ok. 5 minut, aż się zrumieni. Dodać ugotowany, odcedzony ryż oraz jarmuż. Całość podsmażać ok. 5 minut, aż jarmuż zmięknie. Na koniec dodać pestki granatu i uprażone pestki dyni, doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać.
(przepis od Picante Jalapeno, z moimi małymi zmianami)
1 komentarze
wyśmienite danie :)
OdpowiedzUsuń