Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak z czerwonym ryżem, jarmużem i granatem

By 09:15 , ,

Ten przepis to typowo sezonowa propozycja na zimowy obiad. Zima kojarzy się zwykle z bardziej kalorycznymi potrawami, tymczasem nawet o tej porze roku można jeść zdrowo, a zarazem sezonowo. Wszak jarmuż to typowo jesienno-zimowe warzywo: na grządkach może przetrwać nawet spore mrozy i śnieg. Ja wykorzystałam tu jarmuż, który wysiałam jesienią. Zebrałam go podczas zimowego spaceru po działkach :)

W tym przepisie czerwony ryż jest tylko propozycją; jeśli nie uda się Wam go kupić, można zastąpić go ryżem pełnoziarnistym lub dzikim.

kurczak z czerwonym ryżem, jarmużem i granatem

KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM, JARMUŻEM I GRANATEM
(przepis na 2 porcje)
  • 300 g filetów z piersi kurczaka,
  • 150-200 g czerwonego ryżu (lub innego),
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • duża garść szpinaku,
  • 1/2 granatu,
  • 3 łyżki pestek z dyni,
  • sól i pieprz,
  • słodka i ostra papryka w proszku,
  • mielony kumin (opcjonalnie),
  • oliwa

Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu - zwykle trwa to ok. 30-40 min.
Pestki z dyni uprażyć na suchej patelni. Przesypać do miseczki i odstawić.
Jarmuż umyć i porwać na mniejsze kawałki.
Kurczaka pokroić na małe kawałki, oprószyć solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz kuminem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż nieco zmięknie. Dodać kurczaka i smażyć ok. 5 minut, aż się zrumieni. Dodać ugotowany, odcedzony ryż oraz jarmuż. Całość podsmażać ok. 5 minut, aż jarmuż zmięknie. Na koniec dodać pestki granatu i uprażone pestki dyni, doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać.


(przepis od Picante Jalapeno, z moimi małymi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze