Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kwaśnica na żeberkach

By 11:00 , , ,

Kwaśnica to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni góralskiej. Kwaśnica - jak nazwa wskazuje - powinna być mocno kwaśna, dlatego niezbędnym składnikiem jest tutaj sok z kiszonej kapusty. Kwaśnicę przygotowuje się na bazie sporej ilości mięsa, najczęściej żeberek. Użycie wędzonych żeberek nadaje zupie lepszego, głębszego smaku. Czasami dodaje się także kiełbasę, ale u mnie wkładka mięsna była na tyle duża, ze zrezygnowałam z tego składnika. 
Jak zwykle w takich przepisach bywa, nie ma jedynego słusznego przepisu na kwaśnicę, ponieważ w wielu domach gospodynie przyrządzają ją nieco inaczej.
Kwaśnica jest smaczną i sycącą zupą, która idealnie rozgrzewa w chłodne dni i - podana wraz z chlebem - może stanowić kompletny obiad.

kwaśnica na żeberkach


KWAŚNICA NA ŻEBERKACH
(przepis na 5 porcji)


  • 300 g wędzonych żeberek,
  • 600 g świeżych żeberek,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 150 g soku z kiszonej kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka (opcjonalnie, można pominąć),
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 3 liście laurowe,
  • sól,
  • 500 g ziemniaków,
  • ok. 150 g wędzonego boczku,
  • opcjonalnie masło i mąka na zasmażkę


Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Dodać żeberka wędzone i świeże (można przekroić je na mniejsze kawałki). Wlać ok. 1,5 litra wody i sok z kiszonej kapusty, dodać pieprz, liście laurowe, kminek i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 minut.
W tym czasie cebulę posiekać i podsmażyć ją na łyżce masła. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Po 30 minutach gotowania do zupy dodać posmażoną cebulę, startą marchew oraz posiekany czosnek. Gotować pod przykryciem 1,5 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Mniej więcej na pół godziny przed końcem gotowania zupy, w osobnym garnku ugotować w osolonej wodzie pokrojone na kawałki ziemniaki.
Na patelni po smażonej cebuli usmażyć drobno pokrojony boczek.
Z zupy wyłowić wszystkie żeberka (te świeże i te wędzone), oddzielić mięso od kości i pokroić je na mniejsze kawałki. Dodać je z powrotem do garnka. Zupę doprawić do smaku solą. Opcjonalnie - jeśli ktoś woli nieco gęściejszą zupę - można dodać zasmażkę zrobioną z łyżki masła i łyżki mąki i jeszcze chwilkę gotować. Na koniec dodać ugotowane ziemniaki.
Zupę podawać okraszoną skwarkami z boczku.

kwaśnica na żeberkach


Kuchnia góralska

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze