Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sos salsa do nachos

By 21:41 , , , , ,

Zapewne zdarzało mi się już niejeden raz wspomnieć o mojej słabości do nachosów... ;) i pomimo że na co dzień ich nie jadam, to od czasu do czasu nadarza się okazja typu impreza w domu lub po prostu posiadówka ze znajomymi. Nachosy są powszechnie lubianą przekąską, a jak wiadomo, nachosy najlepiej smakują z sosem lub z pomidorową salsą. Jakiś czas temu na blogu zamieszczałam przepis na świetny dip z sera cheddar, a tym razem przedstawiam przepis na sos salsa domowej roboty :) Smakuje tak jak te ze sklepu albo nawet lepiej ;) 



SOS SALSA DO NACHOS 
  • 1/3 czerwonej papryki, 
  • 1/3 zielonej papryki, 
  • ½ cebuli, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • 300 g przecieru pomidorowego, 
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry, 
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
  • ¼ – ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku, 
  • sól do smaku 

Cebulę posiekać, czerwoną i zieloną paprykę pokroić w jak najdrobniejszą kostkę. Cebulę i papryki przełożyć do rondla, dodać oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić na niezbyt dużym ogniu około 2-3 minuty. Dodać przecier pomidorowy, kolendrę, kumin, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 5 minut. 
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do salsy, intensywnie mieszając trzepaczką. Gotować jeszcze krótką chwilę, mieszając, aż sos się zagęści. 
Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.


PRZEPIS NA THERMOMIX
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
Dodać cebulę i obie papryki, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
Dodać przecier pomidorowy, kolendrę, kumin, słodką i ostrą paprykę w proszku oraz sól do smaku, gotować 7 min/100°C/obr. wsteczne/obr. 2, następnie ustawić 2 min/100°C/obr. wsteczne/obr. 2, na samym początku wlewając przez otwór w pokrywie naczynia miksującego mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. 
Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.





Może zainteresuje Cię również

1 komentarze