Kkwabaegi - zakręcone koreańskie pączki
Tłusty Czwartek za pasem, jeśli zatem poszukujecie przepisu na nietypowe pączki - dla odmiany od tych tradycyjnych - to warto skusić się na koreańskie pączki o zabawnie brzmiącej nazwie kkwabaegi. Najbardziej charakterystyczny dla tych pączków jest ich kształt - skręcane węzełki wyglądają naprawdę uroczo. Pączki nie mają nadzienia, ale obtoczone w cukrze z cynamonem smakują naprawdę pysznie.
Uwaga! Pączki te najsmaczniejsze są w dniu, w którym zostały usmażone.
Przepis wzięłam z kanału Maanghi na youtube, z którego w ubiegłym roku przygotowywałam koreańskie bibimbap :)
KKWABAEGI - KOREAŃSKIE PĄCZKI
(przepis na 16 sztuk)
- 3 szklanki mąki (400 g),
- 2 czubate łyżki masła (40 g),
- 7 g suszonych drożdży (lub 25 g świeżych),
- 3 łyżki cukru,
- 1 szklanka lekko ciepłego mleka (250 ml),
- 1 jajko,
- olej do smażenia
do obtoczenia:
- 4 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mleko, cukier, jajko i drożdże, całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i wlać zawartość rondelka. Całość wymieszać łyżką, następnie wyrabiać dłońmi lub mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych przez ok. 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (1-1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść, wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 16 równych części (ok. 50 g każda). Każdy kawałek ciasta zrolować dłońmi na dość cienki wałek o długości ok. 25 cm. Za pomocą dłoni skręcić wałeczek ciasta, jedną dłonią robiąc ruchy od siebie, a drugą do siebie. Następnie złączyć oba końce rulonu i zakręcić powstałą pętelką 3-4 razy. W ten sam sposób skręcić pozostałe pączki.
Pączki odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, następnie bardzo delikatnie obrócić je i odstawić na 10-15 minut, aby równomiernie wyrastały.
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić mały fragment ciasta - powinien natychmiast wypłynąć na powierzchnie i zacząć się smażyć. Kłaść na olej po 3-4 pączki tak, aby swobodnie pływały i smażyć z obu stron na złocistobrązowy kolor. Optymalna temperatura smażenia to 180 stopni - zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki nasiąkną tłuszczem, a zbyt wysoka - że pączki zanadto zrumienią się z wierzchu a w środku pozostaną surowe.
Usmażone pączki odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i jeszcze gorące obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 3 min/70°C /obr. 1.
Dodać mleko, jajko, cukier i drożdże, wymieszać 20 s/obr. 3, następnie odstawić na 10 min. Po tym czasie dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/interwał.
Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Po tym czasie kopystką zgarnąć wyrośnięte ciasto na dno naczynia miksującego i wyrobić ponownie 2 min/interwał.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 16 równych części (ok. 50 g każda). Każdy kawałek ciasta zrolować dłońmi na dość cienki wałek o długości ok. 25 cm. Za pomocą dłoni skręcić wałeczek ciasta, jedną dłonią robiąc ruchy od siebie, a drugą do siebie. Następnie złączyć oba końce rulonu i zakręcić powstałą pętelką 3-4 razy. W ten sam sposób skręcić pozostałe pączki.
Pączki odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, następnie bardzo delikatnie obrócić je i odstawić na 10-15 minut, aby równomiernie wyrastały.
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić mały fragment ciasta - powinien natychmiast wypłynąć na powierzchnie i zacząć się smażyć. Kłaść na olej po 3-4 pączki tak, aby swobodnie pływały i smażyć z obu stron na złocistobrązowy kolor. Optymalna temperatura smażenia to 180 stopni - zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki nasiąkną tłuszczem, a zbyt wysoka - że pączki zanadto zrumienią się z wierzchu a w środku pozostaną surowe.
Usmażone pączki odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i jeszcze gorące obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Na filmiku poniżej możecie zobaczyć, w jaki sposób skręca się koreańskie pączki:
6 komentarze
Tłusty czwartek tuż tuż a ja w ogóle nie mam ochoty na pączki :D
OdpowiedzUsuńświetne!, wykorzystam przepis bo bardzo mi się takie kręciołki podobają :)
OdpowiedzUsuńCudne ☺
OdpowiedzUsuńno to trzeba je zrobić na czwartek :D
OdpowiedzUsuńprzepis mi się podoba, na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fikuśne pączki. Chętnie bym takiego spróbowała : )
OdpowiedzUsuń