Śniadaniowe wrapy z jajecznicą i chorizo
Te tortille są idealne na weekendowe śniadanie – ich przygotowanie wymaga wprawdzie odrobinę więcej czasu niż zrobienie kanapek lub owsianki, ale smak wynagradza wysiłek weń włożony. Szczególnie posmakują fanom meksykańskiego jedzenia, ponieważ inspiracje tym rodzajem kuchni są tutaj bardzo silne.
Wrapy z jajecznicą są bardzo sycące i dodadzą nam energii na wiele godzin, co przydaje się zwłaszcza przy pracowitej sobocie :)
ŚNIADANIOWE WRAPY Z JAJECZNICĄ I CHORIZO
- 4 pszenne tortille (kupione lub domowe),
- 6 jajek,
- ok. 100-120 g kiełbasy chorizo,
- 100 g sera (najlepiej Manchego lub cheddar)
- salsa pomidorowa (kupiona lub domowa),
- sól i pieprz
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nim równomiernie tortille. Każdą tortillę zapiec chwilkę w piekarniku lub w mikrofalówce tak, żeby ser się stopił.
W tym czasie chorizo pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni, aż kiełbasa zrobi się rumiana i chrupiąca. Kiedy tłuszcz się wytopi, wbić jajka i usmażyć jajecznicę.
Na ciepłą tortillę nałożyć po 1-2 liście sałaty i porcję jajecznicy z chorizo, polać salsą, zwinąć i od razu podawać.
(zainspirowane przepisem z blogu kuchenne fascynacje)
0 komentarze