Obsługiwane przez usługę Blogger.

Wegetariański "smalec" z jabłkiem i majerankiem

By 18:08 , , , , ,

Kuchnia wegetariańska, a w szczególności wegańska, nieustannie zadziwia mnie swoją pomysłowością – zwłaszcza w kwestii poszukiwania zamienników mięsnych specjałów. Jednym z takich pomysłów jest „smalec” z fasoli, który budzi sporo kontrowersji, zwłaszcza w kwestii nazewnictwa – bo czy pastę z fasoli aby na pewno możemy nazwać smalcem? Sama nie jestem do końca o tym przekonana, dlatego celowo piszę „smalec” w cudzysłowie ;)
Jak zatem smakuje „smalec” z fasoli? Za sprawą duszonej cebulki, jabłka, majeranku i innych przypraw jego smak rzeczywiście jest nieco zbliżony do swojego pierwowzoru, zwłaszcza w towarzystwie pajdy razowego chleba i ogórka kiszonego. Zdaję sobie sprawę, że najzagorzalszych wielbicieli „dżemu ze świnki” takie wegańskie smarowidło raczej do siebie nie przekona, ale spróbować czegoś nowego zawsze warto. Ja byłam mocno sceptycznie nastawiona do tego typu wynalazków, dopóki nie spróbowałam „smalcu” Kasi i bardzo miło się zaskoczyłam :)
Dodatkowym atutem tej pasty jest to, że w przeciwieństwie do prawdziwego smalcu, można ją jeść bez wyrzutów sumienia :D
Zachęcam Was zatem do przygotowania wegetariańskiego „smalcu” w swojej kuchni – być może posmakuje on Wam tak, jak mnie :)


Photobucket 

WEGETARIAŃSKI „SMALEC” Z FASOLI Z JABŁKIEM I MAJERANKIEM
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 nieduża cebula,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 jagody jałowca,
  • ¼ dużego jabłka,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • ½ łyżeczki soli

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, ziele angielskie, jałowiec oraz sól i smażyć na niewielkim ogniu, aż cebula zmięknie. Wówczas dodać jabłko starte na tarce o dużych oczkach i majeranek. Smażyć, mieszając, aż jabłko zmięknie, a cebula się lekko zarumieni.
Do miski włożyć odsączoną fasolę, podsmażoną cebulę z jabłkiem i przyprawami, wszystko razem zmiksować blenderem na pastę. W razie potrzeby i według uznania doprawić pastę większą ilością soli.


Photobucket

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Jem mięso, ale ten smalec jest rewelacyjny. I częściej jadam go niż ten "trdycyjny|".

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciagle sie przymierzam i nie moge zrobic. Narobilas mi checi :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. nawet nie pomyślałam, że może być smalec wegetariański

    OdpowiedzUsuń