Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa-krem ze słodkich ziemniaków z mlekiem kokosowym

By 19:38 , , ,

Jeśli lubicie zupy-kremy i egzotyczne smaki, łączące w sobie mleko kokosowe, imbir, kolendrę i azjatyckie przyprawy, z pewnością zakochacie się w tej zupie. Jest wręcz idealna na taką szarugę jak teraz, tworząc jedyną w swoim rodzaju koloro-, smako- i aromaterapię. 
Nie wahajcie się długo, ponieważ zupa smakuje świetnie i do tego znakomicie poprawia nastrój :) Nic dziwnego – kto by się nie uśmiechnął, mając takie słońce w talerzu? 

Zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania zup ziemniaczanych razem z Anią, Emilią i Martynosią :) 

 Photobucket 

ZUPA KREM Z BATATÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM 
(przepis na 4 porcje) 
  • 700 g batatów, 
  • 1 średnia marchewka,
  • kawałek selera korzeniowego (ok. 60 g),
  • ok. 7-8 cm kawałek pora, 
  • 2 cebulki dymki (białe części), 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 2 cm kawałek imbiru, 
  • ½ – 1 papryczka chili, 
  • 800 ml bulionu warzywnego, 
  • 250 ml mleka kokosowego, 
  • sok z ½ limonki, 
  • 1 łyżeczka kurkumy, 
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu, 
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • 2 łyżki masła lub oleju, 
  • świeża kolendra do dekoracji, 
  • kwaśna śmietana (lub mleko kokosowe) do dekoracji 

Bataty, marchewkę i seler obrać, pokroić w kostkę. Pora i papryczkę chili pokroić w plasterki, cebulki dymki, czosnek i imbir posiekać. 
W garnku stopić masło, dodać bataty, marchewkę, seler, por, połowę papryczki chili, cebulkę dymkę, czosnek i imbir. Dusić na małym ogniu, mieszając, ok. 5-7 minut. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. 
Zupę zdjąć z ognia, dodać mleko kokosowe, sok z limonki, kurkumę, kumin, kolendrę oraz sól i pieprz. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać nieco wody. 
Zupę rozlać na talerze, na każdej porcji zrobić kleks ze śmietany, udekorować pozostałymi plasterkami chili oraz świeżą kolendrą. 


PRZEPIS NA THERMOMIX
Bataty, marchewkę i seler obrać, pokroić na kawałki. Pora i papryczkę chili pokroić w plasterki, cebulki dymki przekroić na pół.
Do naczynia miksującego włożyć cebulki, czosnek i imbir, rozdrobnić 5 s/obr. 5
Dodać bataty, marchewkę, seler, por i połowę papryczki chili, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać masło, dusić 5 min/120°C/obr. 1.  
Dodać bulion (albo 800 g wody + 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM), gotować 20 min/100°C/obr. 1.  
Dodać mleko kokosowe, sok z limonki, kurkumę, kumin, kolendrę oraz sól i pieprz, zmiksować 30 s/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać nieco wody i wymieszać kopystką.
Zupę rozlać na talerze, na każdej porcji zrobić kleks ze śmietany, udekorować pozostałymi plasterkami chili oraz świeżą kolendrą. 

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Ta zupa wyglada bardzo apetycznie, chyba wyprobuje, bo slodkiego ziemniaka z mlekiem kokosowym jeszcze nie laczylam ;)
    PS. U mnie tez juz sie w koncu pojawila ;)

    OdpowiedzUsuń