Obsługiwane przez usługę Blogger.

Surówka kowelska z buraków

By 19:20 , , ,

Zima nie rozpieszcza nas bogactwem warzyw i owoców, ale mimo to trzeba pamiętać, że podaż witamin i związków mineralnych jest ważna dla naszego organizmu zwłaszcza o tej porze roku. Z warzyw korzeniowych, jabłek i wszelkiego rodzaju kiszonek można robić bardzo smaczne i zdrowe surówki, których w naszym codziennym menu nie powinno brakować. Dlatego razem z Anią i Emilią wzięłyśmy się za wspólne przygotowywanie zimowych surówek. 
Ja przygotowałam surówkę (a może jednak sałatkę?) z buraków, jabłek i kiszonych ogórków. Przepis na nią pochodzi z kuchni kresowej, a dokładniej z miasta Kowele na Ukrainie. 
Surówka ta jest świetnym dodatkiem do obiadu, a mnie smakowała także jako dodatek do kanapek :) 





 

SURÓWKA KOWELSKA Z BURAKÓW 
  • 4 buraki średniej wielkości, 
  • 4 ogórki kiszone, 
  • 2 jabłka, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku, 
  • 1 łyżka musztardy, 
  • 2-3 łyżki majonezu (lub pół na pół majonez i jogurt), 
  • ½ łyżeczki cukru, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • sól i pieprz do smaku 

Buraki ugotować lub upiec w piekarniku, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki i jabłka pokroić w kostkę podobnej wielkości. Cebulę drobno posiekać. 
Wszystkie warzywa umieścić w misce, dodać natkę lub szczypiorek i wymieszać. 
Majonez wymieszać z musztardą, cukrem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Powstałym sosem polać sałatkę i wymieszać. 






(przepis od Jagody)

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Uwielbiam buraki w każdej postaci! Od niedawna się w nich zakochałam i niesamowite jest to ile dań można z nich przygotować. Sałatka na pewno jest bardzo smaczna. Dziękuje za przepis. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna, jak dla mnie to surówka. Będę ją robić dzisiaj do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę obowiązkowo przetestować :)

    OdpowiedzUsuń