Surówka kowelska z buraków
Zima nie rozpieszcza nas bogactwem warzyw i owoców, ale mimo to trzeba pamiętać, że podaż witamin i związków mineralnych jest ważna dla naszego organizmu zwłaszcza o tej porze roku. Z warzyw korzeniowych, jabłek i wszelkiego rodzaju kiszonek można robić bardzo smaczne i zdrowe surówki, których w naszym codziennym menu nie powinno brakować.
Dlatego razem z Anią i Emilią wzięłyśmy się za wspólne przygotowywanie zimowych surówek.
Ja przygotowałam surówkę (a może jednak sałatkę?) z buraków, jabłek i kiszonych ogórków. Przepis na nią pochodzi z kuchni kresowej, a dokładniej z miasta Kowele na Ukrainie.
Surówka ta jest świetnym dodatkiem do obiadu, a mnie smakowała także jako dodatek do kanapek :)
SURÓWKA KOWELSKA Z BURAKÓW
- 4 buraki średniej wielkości,
- 4 ogórki kiszone,
- 2 jabłka,
- 1 czerwona cebula,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku,
- 1 łyżka musztardy,
- 2-3 łyżki majonezu (lub pół na pół majonez i jogurt),
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku
Buraki ugotować lub upiec w piekarniku, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki i jabłka pokroić w kostkę podobnej wielkości. Cebulę drobno posiekać.
Wszystkie warzywa umieścić w misce, dodać natkę lub szczypiorek i wymieszać.
Majonez wymieszać z musztardą, cukrem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Powstałym sosem polać sałatkę i wymieszać.
(przepis od Jagody)
6 komentarze
Uwielbiam buraki w każdej postaci! Od niedawna się w nich zakochałam i niesamowite jest to ile dań można z nich przygotować. Sałatka na pewno jest bardzo smaczna. Dziękuje za przepis. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna, jak dla mnie to surówka. Będę ją robić dzisiaj do obiadu :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam - jest znakomita.
Usuńświetna surówka
OdpowiedzUsuńMuszę obowiązkowo przetestować :)
OdpowiedzUsuń