Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kkwabaegi - zakręcone koreańskie pączki

By 00:00 , , ,

Tłusty Czwartek za pasem, jeśli zatem poszukujecie przepisu na nietypowe pączki - dla odmiany od tych tradycyjnych - to warto skusić się na koreańskie pączki o zabawnie brzmiącej nazwie kkwabaegi. Najbardziej charakterystyczny dla tych pączków jest ich kształt - skręcane węzełki wyglądają naprawdę uroczo. Pączki nie mają nadzienia, ale obtoczone w cukrze z cynamonem smakują naprawdę pysznie. 
Uwaga! Pączki te najsmaczniejsze są w dniu, w którym zostały usmażone.

Przepis wzięłam z kanału Maanghi na youtube, z którego w ubiegłym roku przygotowywałam koreańskie bibimbap :)


  
 

KKWABAEGI - KOREAŃSKIE PĄCZKI
(przepis na 16 sztuk)
  • 3 szklanki mąki (400 g),
  • 2 czubate łyżki masła (40 g),
  • 7 g suszonych drożdży (lub 25 g świeżych),
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka (250 ml),
  • 1 jajko,
  • olej do smażenia

do obtoczenia:
  • 4 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mleko, cukier, jajko i drożdże, całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. 
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i wlać zawartość rondelka. Całość wymieszać łyżką, następnie wyrabiać dłońmi lub mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych przez ok. 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (1-1,5 godziny). 
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść, wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 16 równych części (ok. 50 g każda). Każdy kawałek ciasta zrolować dłońmi na dość cienki wałek o długości ok. 25 cm. Za pomocą dłoni skręcić wałeczek ciasta, jedną dłonią robiąc ruchy od siebie, a drugą do siebie. Następnie złączyć oba końce rulonu i zakręcić powstałą pętelką 3-4 razy. W ten sam sposób skręcić pozostałe pączki.
Pączki odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, następnie bardzo delikatnie obrócić je i odstawić na 10-15 minut, aby równomiernie wyrastały.
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić mały fragment ciasta - powinien natychmiast wypłynąć na powierzchnie i zacząć się smażyć. Kłaść na olej po 3-4 pączki tak, aby swobodnie pływały i smażyć z obu stron na złocistobrązowy kolor. Optymalna temperatura smażenia to 180 stopni - zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki nasiąkną tłuszczem, a zbyt wysoka - że pączki zanadto zrumienią się z wierzchu a w środku pozostaną surowe.
Usmażone pączki odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i jeszcze gorące obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.


PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 3 min/70°C /obr. 1
Dodać mleko, jajko, cukier i drożdże, wymieszać 20 s/obr. 3, następnie odstawić na 10 min. Po tym czasie dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/interwał
Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Po tym czasie kopystką zgarnąć wyrośnięte ciasto na dno naczynia miksującego i wyrobić ponownie 2 min/interwał
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 16 równych części (ok. 50 g każda). Każdy kawałek ciasta zrolować dłońmi na dość cienki wałek o długości ok. 25 cm. Za pomocą dłoni skręcić wałeczek ciasta, jedną dłonią robiąc ruchy od siebie, a drugą do siebie. Następnie złączyć oba końce rulonu i zakręcić powstałą pętelką 3-4 razy. W ten sam sposób skręcić pozostałe pączki.
Pączki odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, następnie bardzo delikatnie obrócić je i odstawić na 10-15 minut, aby równomiernie wyrastały.
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić mały fragment ciasta - powinien natychmiast wypłynąć na powierzchnie i zacząć się smażyć. Kłaść na olej po 3-4 pączki tak, aby swobodnie pływały i smażyć z obu stron na złocistobrązowy kolor. Optymalna temperatura smażenia to 180 stopni - zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki nasiąkną tłuszczem, a zbyt wysoka - że pączki zanadto zrumienią się z wierzchu a w środku pozostaną surowe.
Usmażone pączki odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i jeszcze gorące obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.






Na filmiku poniżej możecie zobaczyć, w jaki sposób skręca się koreańskie pączki:









 


Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Tłusty czwartek tuż tuż a ja w ogóle nie mam ochoty na pączki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne!, wykorzystam przepis bo bardzo mi się takie kręciołki podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no to trzeba je zrobić na czwartek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis mi się podoba, na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fikuśne pączki. Chętnie bym takiego spróbowała : )

    OdpowiedzUsuń