Pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
Pierogi ze szpinakiem to, obok ruskich, zdecydowanie moje ulubione. I bez znaczenia, czy zawierają nadzienie ze szpinaku i sera białego, czy nieco bardziej wymyślny farsz.
Tym razem szpinak podrasowałam serem feta i suszonymi pomidorami. Dzięki temu pierogi zyskały charakteru i wyrazistości. Całość okrasza pyszne masło czosnkowo-tymiankowe. Naprawdę smakowite połączenie :)
PIEROGI ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I FETĄ
(4 porcje)
450g mąki,
ok. 1 szklanki ciepłej wody,
2 solidne pęczki świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego,
4 kawałki suszonych pomidorów marynowanych w oleju,
4 ząbki czosnku,
200g sera typu feta,
2 łyżki oliwy lub oleju,
sól i pieprz,
2 solidne łyżki masła,
kilka gałązek świeżego tymianku
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać szczyptę soli, łyżkę oliwy lub oleju i mieszając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
W tym czasie szpinak dokładnie umyć, usuwając grube łodygi. Dość drobno pokroić. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, trzeba go wcześniej rozmrozić.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy lub oleju, wrzucić szpinak i dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dusić, aż szpinak zmięknie, a nadmiar wody odparuje. Zdjąć z ognia, dodać drobno pokrojone pomidory i pokruszoną fetę. Doprawić pieprzem – soli raczej nie trzeba, bo ser nadaje wystarczającej słoności. Całość wymieszać.
Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Szklanką wykrawać kółka. Na środek każdego kółka kłaść po łyżeczce farszu i formować pierogi, dokładnie sklejając brzegi.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi gotować partiami, przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
Masło roztopić osobno w małym rondelku, dodać pokrojone w cienkie plasterki pozostałe 2 ząbki czosnku oraz tymianek. Smażyć, aż czosnek lekko się zrumieni, uważając, by nie przypalić masła.
Ugotowane pierogi polać masłem czosnkowo-tymiankowym.
9 komentarze
Nigdy jeszcze nie jadłam pierogów ze szpinakiem, ale Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam szpinakowych,pierogi u mnie zazwyczaj tradycyjne-ruskie,z kapusty lub z owocami,zatem czas na zmiany:)
OdpowiedzUsuńFarsz idealny!
OdpowiedzUsuńznakomite:) od dawna takie za mną chodzą:)
OdpowiedzUsuńcoś nowego, lekkiego i pysznego! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pierogi ze szpinakiem i fetą, ale nie wpadłam na pomysł dodania pomidorów suszonych! na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńRobiłam już ze szpinakiem i serem pleśniowym. Wyszły pyszne. Chcę właśnie zrobić ze szpinakiem i pomidorami ale z pominięciem fety. Czy fest jest kluczowa do farszu, czy można ją ominąć?
OdpowiedzUsuńFeta po prostu pasuje do szpinaku i suszonych pomidorów, ale nie jest konieczna, można ją pominąć jeśli np. nie lubisz :)
Usuń