Hiszpańska coca z warzywami
Coca to rodzaj drożdżowego placka wywodzący się z Katalonii – rejonu Hiszpanii. Są nieco podobne do włoskiej pizzy, ale ponoć nie wolno mówić Katalończykom, że „coca to coś jak włoska pizza”, bo grozi to obrazą majestatu :P
Przyznam, że nigdy wcześniej o tychże plackach nie słyszałam, niemniej zaintrygowały mnie na tyle, że postanowiłam dołączyć do wspólnego ich pieczenia z Zuzią, Panną Malwinną i Martynosia.
Tym sposobem przygotowałyśmy różne wersje tej potrawy, ponieważ nadzienie do coques może być praktycznie dowolne.
Ja zainspirowałam się tym przepisem i zrobiłam lekkie coques z letnimi warzywami. Bez sera, za to z aromatycznymi ziołami i oliwą. Smakowały nam ogromnie i był to naprawdę wspaniały obiad :)
HISZPAŃSKA COCA Z WARZYWAMI
- 500g mąki,
- 12g świeżych drożdży,
- 250ml ciepłej wody,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 duża czerwona papryka,
- 1 duża czerwona cebula,
- 1 średnia cukinia,
- 250-300g pomidorków koktajlowych,
- natka pietruszki,
- rozmaryn,
- oliwa,
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zaczyn, resztę wody i 2 łyżki oliwy. Zagnieść elastycznie, miękkie i gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkować na podłużny placek o długości około 20cm. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdy placek nałożyć cebulę pokrojoną w krążki, paprykę pokrojoną w paski, połówki pomidorków i plasterki cukinii. Posypać natką pietruszki, solą i pieprzem. Skropić oliwą.
Piec w 220 stopniach przez około 15 minut, aż placki zrobią się złociste.
3 komentarze
Bardzo podoba mi się kształt twoich coques (czytałam, że to jest liczba mnoga od coca;) ) Następnym razem tak je upiekę:) Dziękuję za wspólne gotowanie i dodanie przepisu do mojej akcji. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńO, dziękuję za podpowiedź co do liczby mnogiej :)
Usuńale fajowo wyglądają:) ciekawa przekąska:) też chcę taką:)
OdpowiedzUsuń