Enchilady z kurczakiem
To ostatnia z moich meksykańskich dań, które przygotowałam jeszcze w maju ;) Enchilady, czyli faszerowane i zapiekane tortille, to jedna z najbardziej lubianych potraw z tego kraju. Rok temu piekłam fantastyczne enchilady z brokułami, a tym razem przyrządziłam nadzienie kurczakowo-pomidorowe. Każdy mięsożerca powinien być zadowolony z takiej potrawy ;)
ENCHILADY Z KURCZAKIEM
- 6 kukurydzianych tortilli,
- 2 filety z piersi kurczaka,
- 2 nieduże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 pomidory,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 papryczka chili,
- sól i pieprz,
- szczypta mielonego kuminu,
- szczypta suszonego oregano,
- słodka lub ostra papryka w proszku,
- oliwa lub olej do smażenia,
- 150-200g startego żółtego sera (najlepiej cheddar)
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić.
Na tortille nakładać nadzienie z kurczaka, zwijać w rulony i układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polać sosem i posypać resztą startego sera. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać z sałatą.
(przepis od kwiecienki)
2 komentarze
wygląda baardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńJuż późno, a mnie naszła ochota na takie cudo!
OdpowiedzUsuń