Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kluski leniwe z sosem truskawkowym

By 10:15 , , , , ,

Są dwie metody przyrządzania leniwych klusek (vel pierogów leniwych). Jedna wersja głosi, że robi się je na samym twarogu, a druga – że na twarogu i ziemniakach. Wszelkie kłótnie (przybierające w internecie rozmiary niekiedy monstrualne) w tej kwestii uważam za bezsensowne, ponieważ obie metody są właściwe – po prostu w różnych domach robi się je na różne sposoby. 
U mnie w domu mama zawsze robiła na twarogu i ziemniakach i dla mnie jest to smak dzieciństwa. Zimą ze zrumienionym masłem i cukrem, a latem obowiązkowo z sosem truskawkowym. Chociaż bywało i tak, że poza sezonem robiliśmy sos z mrożonych truskawek, bo była to jedna z moich ulubionych potraw. 
Bardzo przyjemnie było mi wrócić choć na moment do tych czasów, odtwarzając smak tego dania. 

A jeśli ktoś mimo wszystko nie uznaje ziemniaków w leniwych, polecam przepis na wyłącznie twarogowe kluski, który zamieściłam tutaj :) 




KLUSKI LENIWE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 
(2-3 porcje) 
  • 250g półtłustego twarogu, 
  • 200g ziemniaków, 
  • 1 średnie jajko, 
  • 3-4 łyżki mąki pszennej, 
  • 250g truskawek, 
  • 2 łyżki śmietany, 
  • cukier do smaku 


Obrane ziemniaki ugotować, utłuc na puree i przestudzić. 
Ser zmielić lub przetrzeć przez sitko. Dodać ziemniaki, jajko i tyle mąki, aby dało się zagnieść miękkie, lecz nie klejące się ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, z każdej uformować wałek o średnicy 3-4cm i nożem wykrawać ukośne kluski. 
W dużym garnku zagotować wodę. Kluski kłaść na wrzątek i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć na talerz cedzakową łyżką. 
Truskawki umyć, usunąć szypułki i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cukier do smaku i śmietanę, wymieszać. 
Ciepłe kluski podawać z sosem truskawkowym. 

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Uwielbiam takie kluseczki!! Z sosem truskawkowym - rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak dzieciństwa! U mnie dodatkowo z jogurtem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mirabelko, wybacz, to nie ma nic wspólnego z tym przepisem. Nie wiesz czy w Krakowie jest sklepik z przyprawami? Koleżanka chwaliła jakiś w zeszłym roku ale nie zapisałam danych i nie mam punktu odniesienia, a ona chwilowo nieosiągalna. Jest ten sklep skworcu, ale w tej chwili potrzebuję tylko wanilię i z dostawą wyjdzie trochę nieopłacalnie, lepiej byłoby zamówić więcej produktów na raz. Gdyby faktycznie było coś takiego na miejscu, przy małych zakupach byłoby łatwiej.
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kurczę, wiem tylko, że na Kleparzu jest stoisko z przyprawami z całego świata, nie wiem czy wanilię mają, ale ponoć wybór jest spory i w przystępnych cenach. Wiem to jednak tylko ze słyszenia, bo do Kleparza mam daleko i nie po drodze, więc osobiście nie kupowałam tam niczego. Ewentualnie zawsze można kupić wanilię w dużych hipermarketach, np. Kotanyi, ale one są sporo droższe niż np. skworca.

      Usuń
    2. Odżałowałam na kotanyi prawie 7 zł i wcale nie pachnie za mocno, a sama laska dosyć krótka, może 12 cm - po porównaniu z ceną i długością tej ze skworca jakoś tak nieciekawie wygląda. O stoisku na Kleparzu kompletnie zapomniałam. Dzięki za podpowiedź. Też mi nie po drodze ale czego człowiek nie zrobi dla dobrych lodów...
      M.

      Usuń
  4. Kluski leniwe są wspaniałe! Kojarzą mi się z dzieciństwem :) Ja do swoich kluseczków zawsze dodaję twarogu półtłustego z Mlekovity. Kluseczki nie rozpadają się i naprawdę są łatwe w przygotowaniu. Polecam wszystkim - także początkującym kucharzom


    OdpowiedzUsuń