Chłodnik ze szpinaku i sałaty
Dwa dni temu, w pierwszy dzień lata, ukazał się nowy, drugi już numer „Apetytu” - internetowego magazynu małopolskich blogerów kulinarnych. Pochwalę się, że i tym razem mam w jego powstawaniu swój malutki udział – znajdują się tam moje trzy przepisy. Nie jest to wiele, ale jego redagowanie przypadało na sam szczyt mojego ślubno-weselnego rozgardiaszu.
Jestem pełna podziwu dla osób współtworzących magazyn, ponieważ jest przepięknie wydany i bardzo ciekawy. Jeżeli chcecie go zobaczyć – kliknijcie TUTAJ, zapraszam :)
A póki co polecam jeden z moich przepisów z magazynu, czyli pyszny chłodnik ze szpinaku i sałaty :)
CHŁODNIK ZE SZPINAKU I SAŁATY
(4 porcje)
1 pęczek szpinaku,
½ niewielkiej główki sałaty lodowej,
400ml maślanki,
400ml kefiru,
4 jajka,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
sok wyciśnięty z ½ cytryny,
2 łyżki posiekanej mięty,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
1 łyżka posiekanej szałwii,
sól i pieprz
Z pęczka szpinaku oderwać liście i dokładnie umyć je pod bieżącą wodą. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Wlać pół szklanki wody, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić 2-3 minuty. Odstawić do przestudzenia. Wlać maślankę i kefir, dokładnie wymieszać. Dodać drobno pokrojoną sałatę oraz posiekaną miętę, szczypiorek i szałwię. Doprawić sokiem i skórką z cytryny, solą oraz pieprzem. Ponownie wymieszać i wstawić do lodówki na około godzinę.
Jajka ugotować na półtwardo, przelać zimną wodą, obrać, pokroić na połówki i podawać razem z chłodnikiem.
![Lato w pełni!](http://zmiksowani.pl/image/miks/be62e88a69275647d71b8f8e8095e740_v2.jpg)
![Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni](http://zmiksowani.pl/image/miks/5d71312964d2cb1d765d4fc010623f74_v2.jpg)
1 komentarze
Patrząc na Twoje przepisy na blogu, to człowiek się dziwi że tylko 3 przepisy znalazły się w tym numerze a nie więcej :) Gratuluję :)
OdpowiedzUsuń