Kurczak w sosie migdałowym (pollo en pepitoria)
Ostatnio na niedzielę ugotowałam kurczaka w sosie migdałowym według hiszpańskiej receptury. Określenie „en pepitoria” oznacza sposób zagęszczania sosu ugotowanymi jajkami i mielonymi migdałami, który w Hiszpanii stosowany jest do wielu potraw, nie tylko do kurczaka.
Muszę przyznać, że ten migdałowo-czosnkowo-winny sos był tak pyszny, że wyjadałam go łyżką wprost z garnka ;)
Polecam ten ciekawy i oryginalny sposób na kurczaka :)
KURCZAK W SOSIE MIGDAŁOWYM (POLLO EN PEPITORIA)
(4 porcje)
- 1 nieduży kurczak lub 4 nogi,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki zmielonych migdałów,
- 3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo,
- 1 szklanka białego wytrawnego wina,
- 2-3 łyżki mąki,
- sól i pieprz,
- 1 liść laurowy,
- szczypta szafranu (można zastąpić kurkumą),
- oliwa,
- natka pietruszki
Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na porcje (nogi przekroić na uda i podudzia). Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić kawałki kurczaka ze wszystkich stron (można to zrobić partiami). Kawałki mięsa umieścić w garnku o grubym, nieprzywieralnym dnie. Na patelnię po kurczaku wrzucić posiekaną cebulę i smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać ją do garnka z mięsem.Wlać 1 szklankę wody, dodać liść laurowy, szafran oraz sól i pieprz do smaku. Dusić pod przykryciem, na niedużym ogniu, przez pół godziny. Ugotowane żółtka, mielone migdały i czosnek zmiksować w blenderze lub utrzeć w moździerzu. Powstałą masę dodać do kurczaka, wlać wino i dokładnie wymieszać, żeby powstał jednolity sos. Dusić jeszcze około 20 minut bez przykrycia, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodziło od kości, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
2 komentarze
Mniam, taki kurczak to coś dla mnie:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKurczak i migdały :) Super połączenie. Dzięki za pomysł na niedzielny obiad :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń