Enchilady z kurczakiem
To ostatnia z moich meksykańskich dań, które przygotowałam jeszcze w maju ;) Enchilady, czyli faszerowane i zapiekane tortille, to jedna z najbardziej lubianych potraw z tego kraju. Rok temu piekłam fantastyczne enchilady z brokułami, a tym razem przyrządziłam nadzienie kurczakowo-pomidorowe. Każdy mięsożerca powinien być zadowolony z takiej potrawy ;) 
ENCHILADY Z KURCZAKIEM
- 6 kukurydzianych tortilli,
 - 2 filety z piersi kurczaka,
 - 2 nieduże cebule,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 2 pomidory,
 - 1 puszka krojonych pomidorów,
 - 1 papryczka chili,
 - sól i pieprz,
 - szczypta mielonego kuminu,
 - szczypta suszonego oregano,
 - słodka lub ostra papryka w proszku,
 - oliwa lub olej do smażenia,
 - 150-200g startego żółtego sera (najlepiej cheddar)
 
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić.
Na tortille nakładać nadzienie z kurczaka, zwijać w rulony i układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polać sosem i posypać resztą startego sera. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać z sałatą.
(przepis od kwiecienki)



2 komentarze
wygląda baardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńJuż późno, a mnie naszła ochota na takie cudo!
OdpowiedzUsuń