Kurczak w sosie z granatów i migdałów
Filet z kurczaka w hiszpańskim stylu, czyli w nietypowym połączeniu z granatem i migdałami. Przy pierwszym wrażeniu można być sceptycznym do takiego zestawienia, ale, jak się okazuje, zupełnie niepotrzebnie. Efekt tego ciekawego eksperymentu baaardzo nam smakował :)
KURCZAK W SOSIE Z GRANATÓW I MIGDAŁÓW
(2 porcje)
- 2 filety z kurczaka,
- 1 średni granat,
- 1 czubata łyżka brązowego cukru,
- 2 łyżki oliwy lub oleju,
- ½ cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 czubata łyżeczka mąki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- ½ łyżeczki kuminu,
- ½ łyżeczki kolendry,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- ½ szklanki bulionu drobiowego,
- 1/4 szklanki migdałów,
- świeża kolendra, ewentualnie natka pietruszki
Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, obrać z łupinek, grubo posiekać i uprażyć na suchej patelni, aż zaczną się rumienić. Odstawić.
Pestki wydobyć z granatu, odłożyć 2 łyżki, a pozostałe umieścić w rondlu, dodać cukier i ½ szklanki wody. Gotować na małym ogniu kilka minut, aż cukier się rozpuści, następnie całość przecedzić przez sitko, dokładnie odciskając pestki z soku. Zarówno sok, jak i pestki odstawić na później.
Kurczaka oprószyć solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i obsmażyć mięso z obu stron. Zdjąć mięso, a na patelnię wlać drugą łyżkę oleju. Wrzucić posiekaną cebulę i krótko smażyć, a gdy zmięknie, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę, paprykę w proszku, kumin, kolendrę i cynamon. Smażyć ok. 1 minuty, aż masa zbrązowieje i będzie sucha. Wlać bulion, intensywnie mieszając trzepaczką, a następnie sok z granatów. Podgrzewać, nie przerywając mieszania, aż sos zawrze i nieco zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, można go jeszcze trochę dosłodzić. Włożyć kurczaka i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Dodać zachowane nasiona z granatu i migdały, wymieszać.
Przed podaniem każdą porcję posypać listkami kolendry (lub natki) i odłożonymi na samym początku, świeżymi ziarenkami granatu.
(zainspirowane przepisem z tej strony)
A teraz TIP :)
Jak szybko wydłubać pestki z granatu?
Należy przekroić granat w poprzek na dwie połówki. Następnie wziąć w dłoń jedną połówkę, przecięciem do dołu. Dłoń z granatem ustawić pod miseczką. W drugą rękę wziąć łyżkę i mocno opukiwać granat od strony skórki, tak jakbyśmy opukiwali wielkie, twarde jajko ;) Pestki z granatu zaczną same wylatywać na dłoń i do miseczki. Jest to najprostszy znany mi sposób, który zawsze stosuję.
5 komentarze
Kurczak ma w sobie to,ze jest delikatny, taki jaki lubię..
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda twoje danie:)
wygląda rewelacyjnie, chętnie bym zjadła coś takiego:)
OdpowiedzUsuńHmm... Wygląda rewelacyjnie ! Suuper, aż ślina leci... :) Zapraszam do mnie :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Zrobie dzisiaj go na kolację, tylko nie wiem gdzie znajdę wszystkie składniki :) Ostatnio głośno jest na temat gwarancji jakości drobiu QAFP, myslisz, ze warto kupować mięso z tą gwarancją czy nie? :) Pozdrawiam i bardzo dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńja bardzo polecam przekrojony granat obierać rękoma w miseczce wypełnionej wodą :) genialnie wychodzą ziarenka i opadają na dno, a te twardawe "fafrochy" zostają na powierzchni, gwarancja, że nic się nie ubrudzi :)
OdpowiedzUsuń