Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kluseczki grysikowe z sosem dyniowo-jabłkowym

By 11:34 ,

Ciekawy pomysł na deser z wykorzystaniem dyni. Coś w sam raz dla wszystkich mannożerców, ponieważ puszyste, waniliowe kluseczki są absolutnie przepyszne. Masę grysikową przygotowuje się w rondlu, a gdy zgęstnieje, formuje się z niej kluseczki, których już nie trzeba gotować :) Całości dopełnia lekko cynamonowy sos z kawałkami dyni i jabłek. Sami musicie przyznać, że to wyjątkowo jesienny deser :) 

 

KLUSECZKI GRYSIKOWE Z SOSEM DYNIOWO-JABŁKOWYM 
(2 porcje) 
300ml mleka, 
50g kaszy manny, 
1 jajko, 
1 średnie jabłko, 
100g dyni (waga po obraniu), 
1 szklanka soku jabłkowego, 
1 łyżeczka kisielu morelowego lub mąki ziemniaczanej, 
1,5 łyżki cukru, 
1 łyżka brązowego cukru, 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 
cynamon 

Białko oddzielić od żółtka. 
Mleko wlać do rondla, dodać cukier i zagotować. Wsypać kaszę mannę, intensywnie mieszając. Dodać żółtko i ekstrakt z wanilii, gotować jeszcze chwilę, cały czas mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, do gorącej masy dodać pianę ubitą z białka i dokładnie wymieszać. Masę odstawić na ok. pół godziny, by zgęstniała. 
Obrane jabłko i dynię pokroić w małą kostkę. Do rondla wlać sok, dodać jabłko i dynię, gotować kilka minut, aż owoce zmiękną. Dosłodzić brązowym cukrem i doprawić odrobiną cynamonu. Kisiel lub mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie zimnej wody i wlać do sosu. Wymieszać i krótko gotować, aż sos się zagęści. 
Zamoczonymi w wodzie dwoma łyżkami formować z grysiku kluski. Ułożyć je na talerzykach i polać dyniowo-jabłkowym sosem.


(przepis z książki „Dynia na różne sposoby” z moimi zmianami) 


Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. znakomite są te kluseczki i ten sos do nich -idealny ! cudowny pomysł na jesienne śniadanie i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na obiad:) chętnie bym zjadła takie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. sos musi być przepysznie słodki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne kluseczki:) a ten sosik zachwyca!

    OdpowiedzUsuń