Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tarta z pieczarkami, serem camembert i orzechami

By 19:00 , , ,

Na zakończenie Pieczarkowego Tygodnia przygotowaliśmy z Siankoo, Mopsikiem, Martynosią, Lejdi, Siaśką, Bartoldzikiem i Śliwką przeróżne tarty i quiche z pieczarkami. 

Ja przygotowałam tartę na francuskim cieście z pieczarkami, serem camembert i orzechami włoskimi, bazując na przepisie stąd. Była absolutnie przepyszna :) Najlepsza na ciepło, ale na zimno też niczego sobie. 
Kto lubi camembert i orzechy, koniecznie powinien spróbować tej tarty. 

 

TARTA Z PIECZARKAMI, SEREM CAMEMBERT I ORZECHAMI 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g), 
  • 300g pieczarek, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • 1 łyżka świeżego tymianku, 
  • 1 jajko, 
  • ½ szklanki śmietanki 18% do sosów, 
  • 1 opakowanie (120g) sera camembert, 
  • 1 garść orzechów włoskich, 
  • 1 łyżka oleju, 
  • sól i pieprz 

Ciasto francuskie lekko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, przycinając nadwyżki i ewentualnie doklejając, gdzie potrzeba. Spód gęsto ponakłuwać widelcem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut, aż ciasto zacznie się rumienić. Gdyby spód zanadto się wybrzuszał albo boki zaczęły spływać, można, dociskając łyżką, przywrócić ciastu pożądany kształt. 
Pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na oleju. Smażyć, aż soki, które puszczą pieczarki wyparują i grzyby zaczną się rumienić. Doprawić solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i tymiankiem. 
Jajko roztrzepać w kubku razem ze śmietanką. 
Pieczarki wyłożyć na zapieczony spód i zalać jajkiem ze śmietanką. Na wierzchu poukładać plastry sera camembert i posypać orzechami. Oprószyć pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. 
Tartę włożyć do piekarnika i piec w 200 stopniach ok. 20-25 minut, aż jajko się zetnie, ser rozpuści, a ciasto ładnie zrumieni. 


”PieczarkowyTydzien2013″

Może zainteresuje Cię również

14 komentarze

  1. ooo tak tak tak. ser i orzechy, zdaje mi się, że ta tarta zrobiłaby u nas furorę. Wspaniale Ci wyszło, no i gratuluję wyboru przepisu. Super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechy i camembert, bardzo fajne połączenie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Camembert i orzechy włoskie to znakomite dodatki do pieczarek. Nigdy nie robiłam spodu do tarty z ciasta francuskiego, pora nadrobić ;) Czekam na Twój przepis w akcji i dziękuję za Twój aktywny udział :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapisuje do zrobienia bo ten camembert w połączeniu z orzechami mnie urzekł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nieziemska tarta:) genialne smaki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietna! ale takiej to moj K. z pewnoscia by nie zjadl, ale ja jak najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. To mam pomysł na jutrzejszy obiad :) Akurat wszystkie składniki są, więc już nie mogę się doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow wygląda niesamowicie:-), świetne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie! Jak się na nią patrzy, od razu chce się ją zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  10. izomorfia3
    Zamieniłam pieczarki na bób-była dodatkiem do kurczaka ze śliwkami z grilla i sałatki z rukolą-rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam - wyszła wyśmienita!!! Dzięki !

    OdpowiedzUsuń
  12. Śmietanka do sosów czyli słodka?

    OdpowiedzUsuń