Tarta z pieczarkami, serem camembert i orzechami
Na zakończenie Pieczarkowego Tygodnia przygotowaliśmy z Siankoo, Mopsikiem, Martynosią, Lejdi, Siaśką, Bartoldzikiem i Śliwką przeróżne tarty i quiche z pieczarkami.
Ja przygotowałam tartę na francuskim cieście z pieczarkami, serem camembert i orzechami włoskimi, bazując na przepisie stąd. Była absolutnie przepyszna :) Najlepsza na ciepło, ale na zimno też niczego sobie.
Kto lubi camembert i orzechy, koniecznie powinien spróbować tej tarty.
TARTA Z PIECZARKAMI, SEREM CAMEMBERT I ORZECHAMI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
- 300g pieczarek,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka świeżego tymianku,
- 1 jajko,
- ½ szklanki śmietanki 18% do sosów,
- 1 opakowanie (120g) sera camembert,
- 1 garść orzechów włoskich,
- 1 łyżka oleju,
- sól i pieprz
Ciasto francuskie lekko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, przycinając nadwyżki i ewentualnie doklejając, gdzie potrzeba. Spód gęsto ponakłuwać widelcem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut, aż ciasto zacznie się rumienić. Gdyby spód zanadto się wybrzuszał albo boki zaczęły spływać, można, dociskając łyżką, przywrócić ciastu pożądany kształt.
Pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na oleju. Smażyć, aż soki, które puszczą pieczarki wyparują i grzyby zaczną się rumienić. Doprawić solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i tymiankiem.
Jajko roztrzepać w kubku razem ze śmietanką.
Pieczarki wyłożyć na zapieczony spód i zalać jajkiem ze śmietanką. Na wierzchu poukładać plastry sera camembert i posypać orzechami. Oprószyć pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
Tartę włożyć do piekarnika i piec w 200 stopniach ok. 20-25 minut, aż jajko się zetnie, ser rozpuści, a ciasto ładnie zrumieni.
14 komentarze
wyszła Ci boska :D
OdpowiedzUsuńooo tak tak tak. ser i orzechy, zdaje mi się, że ta tarta zrobiłaby u nas furorę. Wspaniale Ci wyszło, no i gratuluję wyboru przepisu. Super.
OdpowiedzUsuńOrzechy i camembert, bardzo fajne połączenie...
OdpowiedzUsuńCamembert i orzechy włoskie to znakomite dodatki do pieczarek. Nigdy nie robiłam spodu do tarty z ciasta francuskiego, pora nadrobić ;) Czekam na Twój przepis w akcji i dziękuję za Twój aktywny udział :)
OdpowiedzUsuńzapisuje do zrobienia bo ten camembert w połączeniu z orzechami mnie urzekł :)
OdpowiedzUsuńnieziemska tarta:) genialne smaki!
OdpowiedzUsuńwow super wyglada!!!
OdpowiedzUsuńSwietna! ale takiej to moj K. z pewnoscia by nie zjadl, ale ja jak najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńTo mam pomysł na jutrzejszy obiad :) Akurat wszystkie składniki są, więc już nie mogę się doczekać :)
OdpowiedzUsuńWow wygląda niesamowicie:-), świetne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Jak się na nią patrzy, od razu chce się ją zjeść :)
OdpowiedzUsuńizomorfia3
OdpowiedzUsuńZamieniłam pieczarki na bób-była dodatkiem do kurczaka ze śliwkami z grilla i sałatki z rukolą-rewelacja!
Zrobiłam - wyszła wyśmienita!!! Dzięki !
OdpowiedzUsuńŚmietanka do sosów czyli słodka?
OdpowiedzUsuń