Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pieczone ziemniaki z fasolką i serem

By 11:00 , , ,

Pieczone ziemniaki z fasolką i serem to jedno z moich wspomnień z wakacji w Bułgarii. Oczywiście nie jest to potrawa bułgarska, ale w Słonecznym Brzegu był to chyba najpopularniejszy uliczny fast food.
Pieczony i nadziewany ziemniak to pomysł rodem z kuchni tureckiej, gdzie występuje pod nazwą "kumpir". Wersji smakowych kumpira może być nieskończenie wiele w zależności od dodatków - serowych, mięsnych i warzywnych. Wersja z fasolką pieczoną w sosie pomidorowym powstała najpewniej z myślą o brytyjskich turystach i była jedną z moich ulubionych :)

Zwykle jedliśmy obiad typowo bułgarski w jakiejś tawernie (tarator, kebabcze, czuszki bjurek i dania zapiekane w kamionkowych naczyniach – pycha!), wieczorem, gdy dopadał mnie głód, parę razy skusiłam się na takiego ziemniaka. Był smaczny, niedrogi i mega sycący.
Niedawno spróbowałam odtworzyć smak tej jakże prostej potrawy :) Trochę po swojemu. Było pyszne, chociaż odrobinę brakowało mi tej wakacyjnej atmosfery przy jedzeniu ;)
 
A tak w ogóle – widzieliście kiedyś fotel w kształcie pieczonego ziemniaka? Wygląda całkiem wygodnie :D
 

PIECZONE ZIEMNIAKI Z FASOLKĄ I SEREM
(na 4 porcje)
  • 4 bardzo duże ziemniaki podobnej wielkości,
  • 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym,
  • 150g żółtego sera (najlepiej cheddar, ja użyłam goudy),
  • 4 łyżeczki masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz
 
Ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć ściereczką i każdy osobno zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 180 stopniach przez 1,5 godziny. 
Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli.
Upieczone ziemniaki odwinąć z folii i nożem ostrożnie ściąć górę, tak by zachować kształt ziemniaka. Miąższ przemieszać widelcem, dodając po 1 łyżeczce masła czosnkowego, połowę startego sera oraz sól i pieprz do smaku, tak by w środku powstało coś na kształt ziemniaczano-serowego puree. Do każdej połówki nałożyć ok. 2 łyżek fasoli i posypać resztą sera. Włożyć do piekarnika na krótką chwilę, aby ser z wierzchu się stopił.
 
 

(Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Oj nie jadlam wieki cale! Ochoty mi narobiles strasznej!
    :)

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na nieco inne ziemniaczki. Chętnie wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie też się pomysł podoba. Kaloryczne..ale jakie pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się taki fast food. Chyba nie wpadłabym na takie połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pierwszy rzut wygląda trochę jak kotlet:D super pomysł na zdrowe i sycące danie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie ziemniaki. Dawno nie jadłam, czas zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ziemniaki w innej odsłonie, podoba mi się :)))

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowicie, tak inaczej , podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaki, fasolka, ser żółty. Bardzo sycąca potrawa. Spokój z głodem na wiele godzin. :)))

      Usuń
  9. Interesująca kombinacja już chyba z samej ciekawości efektu przygotuje coś takiego :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń