Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jednogarnkowo. Wołowina z papryką i dynią.

By 11:00 , , ,

Ciąg dalszy sprzątania folderu z archiwalnymi przepisami. Tym razem padło na jednogarnkowe mięsne danie z dynią. Łatwe i konkretne, w sam raz na zimę. Chociaż ta zima to u nas w tym roku średnia ;)

 
A propos dyni, to na dzień dzisiejszy wypełnia ona chyba z połowę mojej zamrażarki. Trzeba będzie się znów zakręcić wokół dyniowych przepisów ;)
 

 
WOŁOWINA Z PAPRYKĄ I DYNIĄ
(na 4 porcje)
  • 500g mielonej wołowiny,
  • 340g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę),
  • 1 czerwona papryka,
  • ½ zielonej papryki,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka bulionu wołowego lub drobiowego,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • zioła prowansalskie
 
Cebulę obrać i posiekać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć i także pokroić w kostkę
W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, następnie wrzucić mięso. Smażyć 5 minut, mieszając. Dodać dynię, paprykę i ziemniaki, całość smażyć jeszcze 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, wlać bulion, doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem. Dusić 20-30 minut na małym ogniu (bez przykrycia), aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec przyprawić ziołami prowansalskimi.
Podawać z pieczywem.



(źródło: "Moje Gotowanie" 11/2002, z moimi modyfikacjami)
 

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Bardzo fajne połączenie. ostatnio coraz częściej serwuję wołowinę. Chętnie sprawdzę i ten sposób na to mięcho!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba takie połączenie w jednym garnku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypomina mi trochę Chili con carne:) fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. mi też przypomina chili:) oj zazdroszczę CI tych pokładów dyni w zamrażarce

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowicie wygląda... mniam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń