Obsługiwane przez usługę Blogger.

Francuskie tosty z bananem i jagodami

By 10:47 ,

Prawdziwa rozpusta na śniadanie :) Jak dobrze mieć w zamrażarce jagody, by móc z nich skorzystać w środku zimy :) Po tak pysznym śniadaniu, dzień od razu zapowiada się lepiej.
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Moje obiady” (sic!), a znalazłam go na blogu testy kulinarne :)


Edit: Do tego przepisu wracam od czasu do czasu, bo tosty są przepyszne. Bardzo dobrze udają się z borówkami amerykańskimi, ponieważ nie puszczają tyle soku :)



FRANCUSKIE TOSTY BANANEM I JAGODAMI
(na 2 porcje)
  • 4 kromki pieczywa tostowego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • ½ banana,
  • ok. 3-4 łyżki jagód (mogą być mrożone),
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu,
  • 2 łyżki masła,
  • + cukier puder do posypania albo bita śmietana
Jagody (jeśli są mrożone – lekko rozmrozić) wymieszać z cukrem lub miodem. Dodać rozgniecionego banana, który utrzyma to wszystko w całości.
Pieczywo tostowe cienko posmarować masłem po obu stronach.*
W misce ubić jajka z cukrem pudrem i zamoczyć w nich kawałki chleba z obu stron. Wyjąć, rozsmarować owoce na 2 kromkach, przykryć pozostałymi kromkami i lekko przygnieść na brzegach – jajko pomoże skleić chleb.
Tosty smażyć na reszcie masła na średnio rozgrzanej patelni, z obu stron, naciskając kromki łopatką.
Gotowe tosty można podawać posypane cukrem pudrem i udekorowane świeżymi owocami oraz gęstym jogurtem (np. greckim). 


* Szczerze mówiąc, nie wiem po co to smarowanie masłem. W środku i tak nie pomaga, bo sok jagodowy i tak trochę wsiąka w chleb podczas smażenia, a masło z wierzchu utrudnia obtoczenie w surowym jajku, które zamiast nasączyć chleb, ześlizguje się z niego. Następnym razem nie smarowałabym :)


Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Oooooo....
    To ja tez chce!
    (Jak zawsze siadanie do komputera, z zamiarem przejrzenia blogow kulinarnych, ale i z pustym brzucem, to byl baaaardzo zly pomysl!)
    xxx

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. tylko na wytrawnie francuskie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe! Teraz będę myślała o tostach ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja przygoda z francuskimi tostami długo nie trwa, ale za to jak bardzo je lubię :-) A jagodowe...marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem na tak ! Cudownie wyglądają, mniam:)

    OdpowiedzUsuń