Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasteczka cytrynowe wg Jamiego :)

By 10:45 ,

Kolejny udany przepis Jamiego Olivera. Ciasteczka są lekko chrupiące z brzegów, miękkie w środku i bardzo, bardzo smaczne :) Ciasto szybko się przygotowuje, następnie formuje wałek i po zamrożeniu kroi na plasterki, które w piekarniku rozlewają się i tworzą cienkie, małe ciasteczka.
Smak ciasteczek można modyfikować wg własnego uznania. Ja zrobiłam ciasteczka cytrusowe, które pachną tak intensywnie, że nie sposób się im oprzeć. Można też zamiast skórek z cytrusów dodać posiekaną czekoladę (50g gorzkiej i 50g białej), albo bakalie (50g orzechów i 50g suszonych owoców).
Ja robiłam ciasteczka z podwójnej porcji składników podanych poniżej i wyszło mi ponad 50 sztuk :)




CIASTECZKA CYTRYNOWE

(wychodzi ok. 25 szt.)

  • 125g miękkiego masła,
  • 100g nierafinowanego cukru trzcinowego (użyłam zwykłego),
  • 1 duże jajko,
  • 100g mąki pszennej,
  • 25g płatków owsianych (ja swoje trochę zmieliłam, aby nie były bardzo wyczuwalne),
  • szczypta soli,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo:
  • skórka starta z 1 pomarańczy,
  • skórka starta z 1 cytryny (wg mnie ta ilość skórek cytrusowych jest wystarczająca na podwójną porcję ciasta).

Wszystkie składniki należy wrzucić do robota kuchennego i zmiksować, aby uzyskać gładką masę.
(Ja używałam miksera i najpierw zmiksowałam masło z cukrem, następnie dodałam jajko, a po chwili resztę składników wraz ze skórkami otartymi z cytrusów i wymieszałam ciasto łyżką).
Za pomocą łyżki przenieść ciasto na arkusz folii aluminiowej i uformować wałek o średnicy ok. 7 cm.
(Mój miał ok. 5 cm). Włożyć ciasto do zamrażarki na ok. 30 minut, aby stwardniało.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki i pokroić nożem na 1 cm plastry (moje były trochę cieńsze). Ciasteczka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w dość dużych odstępach od siebie i piec partiami przez 8-10 minut, aż brzegi ciasteczek nabiorą złotobrązowego odcienia. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą miękkie, dlatego należy poczekać kilka minut i dopiero po chwili zdjąć z blachy i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Zbyt długo pieczone ciasteczka robią się twarde.


(przepis z dodatku do Wyborczej "Każdy może gotować" z przepisami Jamiego Olivera, dodatek jest fragmentem jego książki o tym samym tytule :)

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Pyszne, proste, cytrusowe - czego chciec wiecej? Wersja z orzechami tez mi sie podoba, moze wkrotce wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziś upiekłam ciasto cytrynowe. Uwielbiam połączenie ciast i cytrusów, a ciastka na pewno są pyszne. :)

      Usuń
  2. Jadłam podobne ale po prostu owsiane...a jakby tak zrobić cytrynowe...no wiesz...musze spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wyglądają. Lubię cytrusowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jamie ma fajne przepisy Ty masz fajne wykonanie a wszystko razem to idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurcze, fajne! Ja pies na ciacha, bo mozna latwo do parku dla dzieci zabrac! :)

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń