Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sernikomakowiec czyli seromak :)

By 11:21 , ,

Sernikomakowiec – czyli dwa pyszne ciasta w jednym. Jeden z moich ulubionych świątecznych wypieków. Nazywany jest także seromakowcem albo po prostu seromakiem. Czasami posiada kruchy spód, czasami warstwy maku i sera są od siebie oddzielone. Wersji tego ciasta jest wiele. Poniżej przedstawiam swoją, powstałą na podstawie kilku różnych przepisów :)

sernikomakowiec / seromak przepis


SERNIKOMAKOWIEC (SEROMAK)
masa serowa:

  • 800 g mielonego twarogu,
  • 100 g masła,
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 2-3 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki z pomarańczy


masa makowa:
  • 1 puszka masy makowej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 5 jajek,
  • 70g masła,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropli aromatu migdałowego,
  • 100 g rodzynek


polewa:
  • 1/3 kostki masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka wody,
  • kilka kropli aromatu rumowego,
  • 50 g wiórków kokosowych


Ciasto serowe: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce twaróg, a na końcu stopione masło. Ucierać tak długo, aż powstanie puszysta masa.
Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, startą skórką z cytryny i pokrojoną skórką pomarańczy.

Masa makowa: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną puszystą masę. Dodać masę makową z puszki, stopione masło, kaszę mannę, proszek do pieczenia i aromat. Krótko zmiksować, aby składniki się połączyły. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Na końcu dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszać łyżką.

Prostokątną formę do pieczenia (u mnie 30 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać na przemian po kilka łyżek masy makowej i serowej, tworząc dość nieregularne warstwy.
Piec w 190 stopniach ok. 50 minut (wbity patyczek nie powinien być obklejony surowym ciastem). Studzić stopniowo, najlepiej przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Polewa: Masło, wodę, cukier i kakao umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Nie gotować! Na końcu dodać aromat rumowy.
Jeszcze ciepłą polewą polać przestudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. uwielbiam takie ciasta, połączenie maku i sera, coś wspaniałego!

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. zachwycające ciasto :)fajne połączenie maku i sera:)

    kulinarnyoliwek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie robiłam, a przecież to połączenie dwóch tak lubianych ciast ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę kiedyś taki koniecznie przyrządzić bo wygląda mega pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka! Robiłam kilka razy, jest smaczny:)> W tym roku postawiłam na osobne ciasta - makowiec i sernik, chyba tak wolimy, ale seromak też pycha:)

    OdpowiedzUsuń