Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa kukurydziana z nachos

By 19:09 ,

Choć od kilku tygodni dnia teoretycznie „przybywa”, niebo ciągle jest nieznośnie szare, a o godzinie 15 nieraz trzeba już zapalać światła.
Marudzę.
Wracam do domu, zmarznięta. W pół godziny robię pyszną, sycącą zupę, która dołącza do kanonu moich ulubionych.
O tak, dobre rzeczy poprawiają humor. Zdecydowanie.

Photobucket

ZUPA KUKURYDZIANA Z NACHOS
(4 porcje)

  • 2 puszki kukurydzy, 
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem (albo 1 mała zwykła cebula + trochę szczypiorku), 
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego, 
  • 35g kaszy manny, 
  • pół dużej, czerwonej papryki, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 100g żółtego sera (najlepiej cheddar),
  • paczka kukurydzianych nachos

Kukurydzę osączyć z zalewy i wraz z cebulką i szczypiorem zmiksować w blenderze razem z bulionem (ja robiłam to na 2 raty, bo blender nie ma aż takiej pojemności). Przelać do garnka, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Kaszkę mannę rozmieszać w małej ilości wody i wlać do zupy. Mieszać, dopóki zupa nie zgęstnieje.
Paprykę obrać i pokroić w kosteczkę. Można dodać ją do zupy i chwilę razem gotować, można też posypać nią zupę na talerzach tuż przed podaniem. Ja część wrzuciłam do zupy, a trochę odłożyłam do dekoracji.
Zupą podawać posypaną żółtym serem, szczypiorem z dymki i nachosami.



PRZEPIS NA THERMOMIX
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojony na kawałki ser, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia, odstawić. 
Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić 4-5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. 
Do naczynia miksującego włożyć kukurydzę i cebulki dymki, dodać bulion (lub 4 szklanki wody + 1 czubata łyżeczka bulionu warzywnego lub drobiowego wykonanego w TM) oraz kaszę mannę, zmiksować 30 min/obr. 10, następnie gotować 10 min/100°C/obr. 2. Dodać połowę drobno pokrojonej czerwonej papryki, sól i pieprz do smaku, pieprz cayenne, kumin i kolendrę, gotować kolejne 5 min/100°C/obr. 2
Zupę rozlać na talerze, udekorować pozostałą papryką, posypać serem i szczypiorem z dymki i udekorować nachosami. 


(przepis Nigelli, z moimi zmianami)


Photobucket

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Fajnie, apetycznie prezentuje się ta zupa i chętnie bym się na nią skusiła, ale z jakimś zamiennikem za kaszę manną, bo za nią nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozkoszna! I ten kolor... Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam jak Nigella ją przygotowywała i miałam wielką ochotę ją zrobić. Muszę sobie ją zapisać i na pewno w końcu zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę zrobić koniecznie. Jak patrzę na nachos i ten ser, to aż się cieszę, że jest zima. To taka idealna zupa na tę porę roku.

    OdpowiedzUsuń
  5. doborowe połączenie! świetna na spotkanie wśród znajomych

    OdpowiedzUsuń
  6. szczerze mówiąc nie wiem czym sie wszyscy zachwycaja, ja od dawna chcialam zjesc taką zupę i rozczarowalam sie okropnie. Ani moja rodzina, ani ja nie bylismy w stanie jej zjesc, mdla z dziwnym posmakiem mimo dodania czosnku, i przypraw. Nie twierdze, że ten przepis jest zly, ale chyba zupy z kukurydzy to nie moje/ nasze smaki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis, zupa wyszła mi przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam tę zupę, robiłam ją już ze 2 lata temu po obejrzeniu programu Nigelli, pamiętam że była bardzo dobra :) Fajnie, że trafiłam na ten przepis, jutro zrobię ją ponownie :)

    OdpowiedzUsuń