Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak duszony z ananasem

By 21:27 ,

Kolejny przepis dla kurakożerców ;) Tym razem w wersji nieco słodkiej, bo z ananasem. Dzięki obtoczeniu w mące i obsmażeniu, filety pozostają soczyste. Polecam!
Przepis pochodzi z książeczki "Potrawy z drobiu" Renaty Pacer.

Photobucket

KURCZAK DUSZONY Z ANANASEM
4 filety z piersi kurczaka,
1 cebula,
1 puszka ananasa,
1,5 łyżki mąki,
1 płaska łyżeczka soli,
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2-3 łyżki oleju

Plastry ananasa pokroić w kostkę, a do zalewy dodać tyle wody, aby otrzymać szklankę płynu. Mięso umyć, osuszyć i obtoczyć w mące wymieszanej z solą. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć mięso z obu stron do zrumienienia, po czym odłożyć na talerz. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę. Dodać paprykę, koncentrat i zalewę z ananasa. Zagotować, stale mieszając. Dodać podsmażone mięso i kostki ananasa, wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 minut.
Najlepiej podawać z ryżem.

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Kurczak z ananasem gości u mnie bardzo często bo jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wiele razy już go jadłam.
    i mogę nadal, nie znudzi mi się ta wersja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kurczaka z ananasem :)

    OdpowiedzUsuń