Obsługiwane przez usługę Blogger.

Risotto z kurczakiem i karmelizowaną gruszką

By 16:03 , ,

Uwielbiam risotto za te ogromne możliwości, które stwarza w kwestii doboru składników. Bo co by się do niego nie dodało, to chyba zawsze dobre wyjdzie ;) Ale aż mnie nieśmiałość ściska, jak pomyślę, że mam Wam powiedzieć, co dobrego wczoraj zrobiłam, inspirując się eksperymentalnym przepisem Agaty ;) Ojej, jakie to dobre było. Nie myślałam, że kurczak i słodkie, karmelizowane gruszki tak ładnie do siebie pasują. Całość dopełniły orzechy i ser brie.

 



RISOTTO Z KURCZAKIEM I KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ
(dla 4 osób)

  • 250g ryżu do risotto,
  • 350-400g filetu z piersi kurczaka,
  • 2 duże gruszki,
  • 600 ml bulionu drobiowego,
  • ok. 150 ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne),
  • 3 łyżki grubo posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych),
  • ok. 80g sera camembert lub brie,
  • 2 solidne łyżki masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • ćwierć łyżeczki cynamonu,
  • 2-3 goździki,
  • 1 mała łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • pieprz,
  • przyprawa do pieczonego kurczaka,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Filety z kurczaka umyć, natrzeć przyprawą do kurczaka i oliwą. Usmażyć na patelni, najlepiej grillowej i odłożyć na talerz.
Gruszki umyć, przeciąć na ćwiartki, usunąć środek, a miąższ razem ze skórką pokroić w niezbyt drobną kostkę. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać gruszki, chwilę smażyć, wsypać cukier i smażyć, mieszając, aż cukier zacznie się karmelizować. Doprawić odrobiną cynamonu, roztartymi goździkami, imbirem i pieprzem.
W rondlu lub głębokiej patelni z grubym dnem roztopić drugą łyżkę masła. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, aż stanie się szklisty. Ostrożnie wlać wino i mieszając, poczekać aż płyn odparuje. Następnie dodawać porcjami bulion i gotować na maleńkim ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki i kremowy (w razie potrzeby dać więcej bulionu, jego ilość zależy od gatunku ryżu).
Kurczaka pokroić na kawałki i dodać do ryżu. Dodać gruszki, orzechy i pokrojony ser. Na koniec doprawić pieprzem i wymieszać.

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. świetnie zapowiada się to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam,mniam! Świetne risotto z gruszkami:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdybym ja tylko umiała przekonać Rodzinkę to takich wariacji... ;)

    OdpowiedzUsuń