Kurczak po myśliwsku
Fajny, sycący obiad według pomysłu Nigelli. Przepis nieco zmodyfikowałam, dodając zamiast soli selerowej zwykłą sól i trochę selera naciowego. Fasola nie jest dodatkiem koniecznym, można z niej zrezygnować, nam jednak jej obecność pasowała i smakowała :) To danie najlepiej smakuje z pieczywem.
kurczak po myśliwsku |
KURCZAK PO MYŚLIWSKU
- 500 g filetów z udek kurczaka,
- 100 g wędzonego boczku w plasterkach,
- 1 duża cebula,
- 1/3 gałązki selera naciowego,
- pół szklanki białego wytrawnego wina,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 puszka białej fasoli,
- 1 gałązka świeżego rozmarynu (albo łyżeczka suszonego),
- 2 liście laurowe,
- sól i pieprz,
- pół łyżeczki cukru,
- olej do smażenia
Mięso umyć i osuszyć, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Na dużej, najlepiej głębokiej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekaną cebulę razem z pokrojonymi na kawałki plasterkami boczku. Dodać mięso i posiekany rozmaryn, wymieszać. Wlać wino i doprowadzić do wrzenia. Dodać rozdrobnione pomidory z puszki, koncentrat, pokrojony w plasterki seler, liście laurowe i cukier. Przykryć i gotować na małym ogniu około 20 minut. Tuż przed końcem gotowania dodać odcedzoną fasolę, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę, żeby się zagrzała. Na koniec doprawić pieprzem według uznania.
kurczak po myśliwsku |
5 komentarze
Bardzo lubię kurczaka po mysliwsku. Z fasolą nigdy nie robiłam, za to czasami dodaję też grzyby.
OdpowiedzUsuńcoś jakby taki drobiowy gulasz myśliwski.
OdpowiedzUsuńpodoba mi się. pysznie zapowiadające sie danie ;]
fajny jednogarnkowiec , uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Mniam, pysznie sie zapowiada :)
OdpowiedzUsuń