Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak po myśliwsku

By 09:34 ,

Fajny, sycący obiad według pomysłu Nigelli. Przepis nieco zmodyfikowałam, dodając zamiast soli selerowej zwykłą sól i trochę selera naciowego. Fasola nie jest dodatkiem koniecznym, można z niej zrezygnować, nam jednak jej obecność pasowała i smakowała :) To danie najlepiej smakuje z pieczywem.


kurczak po myśliwsku


KURCZAK PO MYŚLIWSKU
  • 500 g filetów z udek kurczaka,
  • 100 g wędzonego boczku w plasterkach,
  • 1 duża cebula,
  • 1/3 gałązki selera naciowego,
  • pół szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu (albo łyżeczka suszonego),
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz,
  • pół łyżeczki cukru,
  • olej do smażenia

Mięso umyć i osuszyć, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Na dużej, najlepiej głębokiej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekaną cebulę razem z pokrojonymi na kawałki plasterkami boczku. Dodać mięso i posiekany rozmaryn, wymieszać. Wlać wino i doprowadzić do wrzenia. Dodać rozdrobnione pomidory z puszki, koncentrat, pokrojony w plasterki seler, liście laurowe i cukier. Przykryć i gotować na małym ogniu około 20 minut. Tuż przed końcem gotowania dodać odcedzoną fasolę, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę, żeby się zagrzała. Na koniec doprawić pieprzem według uznania.


kurczak po myśliwsku

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Bardzo lubię kurczaka po mysliwsku. Z fasolą nigdy nie robiłam, za to czasami dodaję też grzyby.

    OdpowiedzUsuń
  2. coś jakby taki drobiowy gulasz myśliwski.
    podoba mi się. pysznie zapowiadające sie danie ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny jednogarnkowiec , uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/

    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, pysznie sie zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń