Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak w maślance

By 23:38 ,

Styczeń upływa mi pod patronatem Nigelli i jej przepisów. Ostatnio pokusiłam się o udka marynowane w maślance. Tak jak przewidywałam, mięso było delikatne i mimo że trochę za bardzo mi się spiekło, to wewnątrz i tak było miękkie i soczyste. Na pewno zrobię je kiedyś po raz drugi, wtedy jednak dodam więcej czosnku i kuminu. :)
Do tego dania znakomicie pasuje sałatka coleslaw.

Photobucket

KURCZAK W MAŚLANCE
12 podudzi (pałek) z kurczaka,
2 szklanki maślanki,
¼ szklanki + 2 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka mielonego pieprzu,
1 łyżka syropu klonowego,
1,5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka mielonego kuminu

Mięso umyć i osuszyć, włożyć do miski. Maślankę, ¼ szklanki oleju, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, syrop klonowy i przyprawy wymieszać razem i taka marynatą zalać kurczaka. Miskę przykryć szczelnie folią i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie wyciągnąć kurczaka z marynaty i ułożyć w formie wyścielonej folią aluminiową. Mięso skropić pozostałymi 2 łyżkami oleju. Naczynie przykryć folią i piec przez godzinę w 200 stopniach. Mniej więcej w połowie pieczenia zdjąć folię z góry, aby kurczak mógł się zrumienić.

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. To chyba jeden z moich ulubionych sposobow na kurczaka (i jeden z niewielu przepisow, do ktorych wracam).

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam tego kurczaczka, jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń