Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak w sosie musztardowym

By 23:46 , ,

Z lekkim zażenowaniem, ale i rozbawieniem stwierdzam, że dziś na lodowisku największymi łamagami byliśmy ja i mój chłopak.
Zachciało nam się na łyżwach jeździć :P
Zaczęło się dwa miesiące temu w Warszawie, kiedy to po wyjściu z kina i wyduldaniu wspólnie butelki wina, spontanicznie postanowiliśmy pojeździć na łyżwach na pobliskim lodowisku. On – pierwszy, ja – trzeci raz w życiu. O dziwo, szło nam całkiem nieźle, mięśnie rozluźnione, miła konwersacja przez cały czas i tylko dwie niepozorne wywrotki w jego wykonaniu. Byliśmy z siebie dumni.
Dziś poszliśmy po raz drugi. Niestety, okazało się, że na trzeźwo idzie nam znacznie gorzej ;)))
Ale tak łatwo się nie poddamy!

***
Kurczak w delikatnym, kremowym sosie musztardowym. Szybki i pyszny obiad. Ja podałam go z ziemniakami i gotowanymi warzywami, ale w roli dodatku świetnie sprawdzi się też ryż, frytki lub pieczywo oraz inne surówki.
Przepis na sos musztardowy wzięłam z książeczki „Kuchnia nad rozlewiskiem” M. Kalicińskiej i postanowiłam dodać go do kurczaka. Bazą tego sosu jest crème fraîche. Aby ją zrobić, trzeba w równych ilościach zmieszać śmietankę kremówkę (30 lub 36%) oraz kwaśną śmietanę 18 lub 22%. Następnie miseczkę trzeba szczelnie przykryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Po tym czasie otrzymujemy delikatny, lekko ukwaszony krem, który może być bazą dla sosów lub dodatkiem wielu dań. Można go przechowywać w lodówce szczelnie przykryty przez około tydzień.


Photobucket
kurczak w sosie musztardowym


KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWYM

(przepis na 4 porcje)
  • 600g mięsa z kurczaka (filety z piersi albo mięso z udek bez skóry i kości),
  • 1 nieduża cebula,
  • 1 szklanka crème fraîche,
  • 3 łyżki musztardy np. Dijon,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie),
  • sól i pieprz,
  • 2-3 łyżki oleju

Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i smażyć, aż będzie rumiane.
Crème fraîche wymieszać z musztardą, octem i cukrem. Tak powstałym sosem zalać kurczaka i dusić kilka minut. Jeśli ktoś chce, można zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością zimnej wody.

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Taki kurczaczek na pewno świetnie smakuje:)
    Zyczę powodzenia na lodowisku:) ja byłam we wtorek z dzieckiem, cudnie bylo :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja ledwo daję sobie radę chodzić zimą po śliskich chodnikach co dopiero na tafli lodu;)
    robiłam kiedyś schab w sosie musztardowym. z kurczakiem chętnie wypróbuję, na pewno będzie smakować mojemu Połówkowi.

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  3. Napewno był pyszny taki kurczaczek. Ja wczoraj robiłam też w sosie musztardowym ale wieprzowinę, wkrótce wstawię na bloga:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam bardzo podobnego kurczaka, pycha jest!

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie bym spróbowała kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja na lodowisku przez pierwsze 10 minut jezdze jak łamaga a pozniej jakos juz mi idzie ;) ale chodze raz na rok hhi ;)

    kurczaka robiłam ale troche z innego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam kiedyś coś podobnego, dodawałam jeszcze cukinię :] smak wspaniały, więc na pewno skuszę się też na Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłam go dawno temu i o nim zapomniałam, a to pyszny obiad. Apetycznie u Ciebie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  9. ale apetyczny obiad! taki sos jest genialny z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń