Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto białkowe z makiem i jabłkiem

By 18:37 ,

Tak jak myślałam, Święta i Nowy Rok minął, ani się nie obejrzałam. W kuchni mało co przebywałam, a nawet jeśli już zdarzyło mi się coś upiec, to nawet nie miałam głowy żeby zdjęcia robić. I tak zeszły święta, następnie kilka morderczych dni pisania pracy inż., która przecież miała być na przedwczoraj, a na koniec wyjazd do Wrocławia i Sylwester w bardzo miłym gronie znajomych. A teraz? Teraz znów pisanie pracy i sesja...
Byle do lutego.

***
Po Świętach często zostają nie wykorzystane białka (wszak wiadomo, że kruche ciasto najlepsze wychodzi na żółtkach). Robiłam kiedyś ciasto białkowe z makiem, wcale niezłe, ale trochę suche i ogólnie nie powalało. Jakiś czas temu natknęłam się na pewnej stronce z przepisami na przepis, w którym do takiego ciasta dodawało się starte jabłko. Okazało się, że to świetny pomysł, bo ciasto z dodatkiem jabłka jest wilgotne i delikatne. Bardzo, bardzo polecam – z jednym zastrzeżeniem, że jeśli nasze jabłko jest słodkie, lepiej dodać trochę mniej cukru :)

Photobucket

CIASTO BIAŁKOWE Z MAKIEM I JABŁKIEM
1 szklanka białek,
1 szklanka cukru (lub mniej, jeśli jabłko jest słodkie - ja daję zwykle 2/3 szklanki),
1 szklanka suchego maku (również daję mniej - 2/3 szklanki),
1 szklanka mąki,
125 g masła lub margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia (z lekkim czubkiem),
1/2 opakowania cukru wanilinowego,
szczypta soli,
1 duże jabłko

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodając partiami cukier i cukier wanilinowy, dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca. Następnie partiami dodawać roztopiony i ostudzony tłuszcz oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Mieszać delikatnie łyżką, aby nie zniszczyć puszystej struktury ciasta. Na koniec dodać obrane i starte na dużych oczkach i lekko odciśnięte z soku jabłko. Ponownie delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do podłużnej foremki o wymiarach mniej więcej 12 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (wbity patyczek powinien być lekko wilgotny, ale nie obklejony surowym ciastem).

Może zainteresuje Cię również

12 komentarze

  1. Bardzo przydatne sa przepisy na ciasta z wykorzystaniem białek jak się ich ma w nadmiarze ;)
    Też kiedys robiłam podobne piegowate ciasto ,było bardzo smaczne:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjne. takie ciasto zawsze jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super propozycja. Często zostają mi białka, a bezy są nudne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto pychotka.zrobilam,sprzedalam przepis dalej bo wszystkim smakowalo,prosili o wiecej...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto z pewnością pyszne, ale od razu ostrzegam wszystkich chętnych do wypieku, że należy się nastawić na dłuższy czas pieczenia - nawet 50 minut piekło się w moim piekarniku, w którym wszystko co do tej pory piekłam wychodziło idealnie upieczone i nie odbiegało od dolnych granic czasu pieczenia podanych w różnych przepisach.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że Wam smakuje:) Co do kwestii czasu pieczenia, to zawsze najlepiej jednak piec do tzw. suchego patyczka, bo piekarnik piekarnikowi nierówny i ten czas faktycznie może być różny. Dziękuję za tę uwagę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam ciasto, fajnie wyszło ale trochę niskie bo zrobiłam z połowy porcji białek.

    OdpowiedzUsuń
  8. robiłam i wyszło pyszne, tylko niewiem czemu nie wyszło mi takie puszyste jak na zdjęciu. napewno powroce to tego przepisu ale dam troszke mniej maku. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ciasto. Dokładnie takie jakiego szukałam:) Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja babcia takowe piecze odkąd pamiętam i zwie je Pieguskiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja babcia też robi ciasto Piegusek ale inaczej - z całych jajek i bez jabłek :)

      Usuń