Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak z sosem kokosowo-brokułowym

By 16:21 ,

Kurczak z sosem kokosowo-brokułowym nie brzmi jak typowe danie bułgarskie, prawda? A jednak to tam jadłam go pierwszy raz. Po powrocie do domu spróbowałam zrobić go sama. Udało się i od tego czasu kilka razy zagościł na moim stole.
Brakuje mi tylko atmosfery wakacji :)
Oczywiście w Bułgarii jadłam też kebabcze, tarator, czuszki bjurek, banicę i inne bułgarskie specjały. Z wielką sympatią wspominam wizytę w ładnej, drewnianej tawernie, gdzie jedliśmy te wszystkie pyszności, przy akompaniamencie... najprawdziwszego disco polo. Okazało się, że właścicielem tej knajpy był Polak, który próbował zachęcić rodaków-turystów do wizyty poprzez obsługę mówiącą po polsku i piosenki w stylu „Straciłaś cnotę” ;) Na szczęście w karcie menu nie było rosołu i schabowego, a najprawdziwsze, pyszne dania kuchni bułgarskiej.




 
KURCZAK Z SOSEM KOKOSOWO-BROKUŁOWYM
  • 4 filety z piersi kurczaka,
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 200g mrożonych brokułów,
  • łyżeczka mąki,
  • 1-2 łyżki oliwy,
  • sól, sól ziołowa, pieprz i cukier
 
Brokuły ugotować al dente w wodzie z odrobiną soli i cukru. Odcedzić, a gdy trochę przestygną, podzielić na mniejsze cząstki.
Filety umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą ziołową, pieprzem i oliwą. Usmażyć na patelni (najlepiej grillowej).
W tym czasie do rondelka wlać mleko kokosowe i prawie całą śmietankę. Podgrzać. Mąkę rozrobić w pozostałej śmietance i dodać do sosu, wymieszać, aby się zagęścił. Doprawić do smaku pieprzem oraz odrobiną soli i cukru. Sól i cukier mają tylko wzmocnić smak kokosu, ale sam sos nie może być ani słodki, ani zbyt słony – powinien być łagodny w smaku. Dodać brokuły i przez chwilkę gotować.
Usmażone filety polać gorącym sosem. Podawać z ryżem albo frytkami. :)

Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. Wygląda na fajny szybki obiadowy przepis :) Na pewno spróbuję, bo brokuła z mleczkiem kokosowym nigdy jeszcze nie łączyłam.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł i fajnie wspomnienia :)
    Nieźle z tymi disco polo ;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, musi być naprawdę rewelacyjne! Muszę wypróbować ten dodatek w postaci mleczka kokosowego.
    Ciekawe, czy zanotował wyższe obroty, odkąd serwował dania w takt disco-polo ;)?

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak wspaniałe zestawienie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smacznie wygląda to danie. z brokułami szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, kurczakowe mięsko, brokuły i kokos - wszystko co lubię w jednym miejscu. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. brzmi ciekawie, zwłaszcza dla fanki brokułów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie pomyślałabym nad zestawieniem brokuła z kokosem. hm, brzmi dośc...inaczej.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, bardzo nam smakowało. Troszkę zmieniłam sposób podania - użyłam ryżu brązowego, a kurczaka podsmażyłam w drobnych kawałkach i dodałam do sosu. Na pewno często będę wracać do tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń