Kurczak z sosem kokosowo-brokułowym
Kurczak z sosem kokosowo-brokułowym nie brzmi jak typowe danie bułgarskie, prawda? A jednak to tam jadłam go pierwszy raz. Po powrocie do domu spróbowałam zrobić go sama. Udało się i od tego czasu kilka razy zagościł na moim stole.
Brakuje mi tylko atmosfery wakacji :)
Oczywiście w Bułgarii jadłam też kebabcze, tarator, czuszki bjurek, banicę i inne bułgarskie specjały. Z wielką sympatią wspominam wizytę w ładnej, drewnianej tawernie, gdzie jedliśmy te wszystkie pyszności, przy akompaniamencie... najprawdziwszego disco polo. Okazało się, że właścicielem tej knajpy był Polak, który próbował zachęcić rodaków-turystów do wizyty poprzez obsługę mówiącą po polsku i piosenki w stylu „Straciłaś cnotę” ;) Na szczęście w karcie menu nie było rosołu i schabowego, a najprawdziwsze, pyszne dania kuchni bułgarskiej.
- 4 filety z piersi kurczaka,
- 250 ml mleka kokosowego,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 200g mrożonych brokułów,
- łyżeczka mąki,
- 1-2 łyżki oliwy,
- sól, sól ziołowa, pieprz i cukier
11 komentarze
Wygląda na fajny szybki obiadowy przepis :) Na pewno spróbuję, bo brokuła z mleczkiem kokosowym nigdy jeszcze nie łączyłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Świetny pomysł i fajnie wspomnienia :)
OdpowiedzUsuńNieźle z tymi disco polo ;)
Pozdrawiam.
Oj, to by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńOj, musi być naprawdę rewelacyjne! Muszę wypróbować ten dodatek w postaci mleczka kokosowego.
OdpowiedzUsuńCiekawe, czy zanotował wyższe obroty, odkąd serwował dania w takt disco-polo ;)?
pozdrawiam!
Oj tak wspaniałe zestawienie:)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda ten kurak :)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie wygląda to danie. z brokułami szczególnie :)
OdpowiedzUsuńMmm, kurczakowe mięsko, brokuły i kokos - wszystko co lubię w jednym miejscu. Pycha!
OdpowiedzUsuńbrzmi ciekawie, zwłaszcza dla fanki brokułów :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie pomyślałabym nad zestawieniem brokuła z kokosem. hm, brzmi dośc...inaczej.
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo nam smakowało. Troszkę zmieniłam sposób podania - użyłam ryżu brązowego, a kurczaka podsmażyłam w drobnych kawałkach i dodałam do sosu. Na pewno często będę wracać do tego przepisu.
OdpowiedzUsuń