Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak duszony z pieczarkami

By 23:45 , ,

Nie owijając w bawełnę, jest to jeden z tych „obiadów na niedzielę”, który na stałe zagościł w naszej kuchni. Tak przygotowany kurczak jest delikatny i miękki, naprawdę bardzo smaczny. Przepis wzięłam z książeczki Renaty Pacer „Potrawy z drobiu” i nieco go zmodyfikowałam.
Zdjęcie zrobiłam jeszcze latem i... zapomniałam o nim. ;) Takoż zamieszczam teraz i zachęcam do wypróbowania.






KURCZAK DUSZONY Z PIECZARKAMI
(przepis na 4 porcje)
  • 3 filety z piersi kurczaka,
  • 250g pieczarek, 
  • 1 gałązka selera naciowego, 
  • 2,5 łyżki mąki, 
  • 1 szklanka bulionu drobiowego, 
  • pół szklanki śmietanki kremówki albo śmietanki 18% do sosów, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego (ja daję jasny),
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • sól, pieprz

Filety umyć, pokroić w poprzek na 3-4 części, każdą lekko rozbić i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła. Partiami obsmażyć mięso z obu stron do zarumienienia. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni roztopić resztę tłuszczu, dodać umyte i pokrojone pieczarki. Smażyć przez 5 minut, następnie wlać bulion, mieszając zagotować. Dodać kurczaka i resztę składników (oprócz śmietany), doprawić pieprzem i solą do smaku. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać.

 
Podawać z ziemniakami, ryżem lub kuleczkami ziemniaczanymi.

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. kurczak z pieczarkami bardzo się lubi;) pyszny obiadek

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczaka uwielbiam pod każdą postacia i w każdym sosie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna kurczaczkowa propozycja. Bardzo lubię pieczarki w towarzystwie kurczaka, moze zrobię właśnie tak jak Ty?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię kurczaka z pieczarkami :) Dawno nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam dziś z mlodą kapustą i ziemniakami Pycha!

    OdpowiedzUsuń