Kurczak duszony z pieczarkami
Nie owijając w bawełnę, jest to jeden z tych „obiadów na niedzielę”, który na stałe zagościł w naszej kuchni. Tak przygotowany kurczak jest delikatny i miękki, naprawdę bardzo smaczny. Przepis wzięłam z książeczki Renaty Pacer „Potrawy z drobiu” i nieco go zmodyfikowałam.
Zdjęcie zrobiłam jeszcze latem i... zapomniałam o nim. ;) Takoż zamieszczam teraz i zachęcam do wypróbowania.
KURCZAK DUSZONY Z PIECZARKAMI
- 3 filety z piersi kurczaka,
- 250g pieczarek,
- 1 gałązka selera naciowego,
- 2,5 łyżki mąki,
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- pół szklanki śmietanki kremówki albo śmietanki 18% do sosów,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżeczki sosu sojowego (ja daję jasny),
- szczypta cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz
Filety umyć, pokroić w poprzek na 3-4 części, każdą lekko rozbić i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła. Partiami obsmażyć mięso z obu stron do zarumienienia. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni roztopić resztę tłuszczu, dodać umyte i pokrojone pieczarki. Smażyć przez 5 minut, następnie wlać bulion, mieszając zagotować. Dodać kurczaka i resztę składników (oprócz śmietany), doprawić pieprzem i solą do smaku. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać.
Podawać z ziemniakami, ryżem lub kuleczkami ziemniaczanymi.
5 komentarze
kurczak z pieczarkami bardzo się lubi;) pyszny obiadek
OdpowiedzUsuńKurczaka uwielbiam pod każdą postacia i w każdym sosie:)
OdpowiedzUsuńPyszna kurczaczkowa propozycja. Bardzo lubię pieczarki w towarzystwie kurczaka, moze zrobię właśnie tak jak Ty?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Bardzo lubię kurczaka z pieczarkami :) Dawno nie jadłam!
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś z mlodą kapustą i ziemniakami Pycha!
OdpowiedzUsuń