Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasteczka marchewkowe "słoneczka"

By 21:31

Czytam po raz kolejny "Zimę Muminków", korzystając z tego, że krajobraz za oknem znakomicie oddaje atmosferę tej książki.

Słońca na niebie nie widziałam już od tygodnia.

Widziałam je za to w... piekarniku ;)

ciasteczka marchewkowe z dżemem




CIASTECZKA MARCHEWKOWE "SŁONECZKA"

  • 3 szklanki mąki,
  • 2 szklanki bardzo drobno startej, dobrze odciśniętej marchwi,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka cynamonu,
dodatkowo:
  • dżem morelowy lub brzoskwiniowy

Mąkę posiekać na stolnicy z masłem lub margaryną, dodać marchew, proszek i cynamon i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując blat mąką. Szklanką wycinać okrągłe ciasteczka. W połowie z nich wycinać kółka kieliszkiem do wódki albo metalową zakrętką. Ciasteczka piec partiami na blasze wyłożonej pergaminem, przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Lekko przestudzone krążki smarować dżemem, nakrywać krążkiem z dziurką. Można posypać cukrem pudrem, choć nie jest to konieczne.



Uwagi: Ciasteczka najlepsze są tego samego dnia. Potem tracą na kruchości, ale również są smaczne. Do ciasta nie trzeba dodawać cukru – słodycz z marchewki i dżemu w zupełności wystarcza. :)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze