Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zbożowa mocha z pianką

By 09:24 ,

Mocha to pyszne połączenie kawy i czekolady. Dla tych, którzy z różnych względów nie piją kawy lub muszą/chcą ją ograniczyć, polecam zbożową wersję mochy. Wiem, że sporo osób nie przepada za kawą zbożową, ale w tej czekoladowej wersji w ogóle nie przypomina "koszmaru z przedszkola" ;)
Zbożowa mocha smakowała nawet mojemu M., który kawy zbożowej normalnie nie tyka nawet kijem ;)


kawa zbożowa z czekoladą


ZBOŻOWA MOCHA Z PIANKĄ

(przepis na 2 porcje)
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej,
  • 2 kostki czekolady mlecznej,
  • 2 kostki czekolady gorzkiej

Do rondla wlać mleko, dodać kawę zbożową i obie czekolady. Podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką, aż kawa będzie gorąca, a czekolada się rozpuści. Na koniec ubić spieniaczem do mleka, aby powstała pianka.
Kawę przelać do szklanek i od razu podawać. Można udekorować odrobiną startej czekolady.



PRZEPIS NA THERMOMIX

Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać kawę zbożową i obie czekolady, podgrzewać 7 min/80°C/obr. 2, następnie zmiksować 20 s/obr. 4-7, stopniowo zwiększając obroty.
Kawę przelać do szklanek i od razu podawać. Można udekorować odrobiną startej czekolady.


(inspiracja stąd)

kawa zbożowa z czekoladą / zbożowa mocha

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. wygląda wspaniale, miło wypić taką kawę po długim spacerze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na pyszną kawę. Wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wręcz przeciwnie - już za małolata lubiłam kawę zbożową :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam wersję na mleku/napoju migdałowym - dzięki niemu mocha zyska lekko orzechowy posmak ;)

    OdpowiedzUsuń