Ciasto drożdżowe bez wyrabiania, z dżemem i kruszonką
Dużo osób, zwłaszcza początkujących w kuchni, obawia się ciast drożdżowych i unika ich pieczenia. Sama kiedyś do takich osób się zaliczałam. Ciasto drożdżowe wydawało mi się trudne, a jego wyrabianie żmudne i męczące. Później okazało się, że nie taki diabeł straszny, tak naprawdę ciasto drożdżowe ciężko jest zepsuć, o ile nie użyje się nieświeżych drożdży albo nie da ciastu czasu na wyrastanie.
Poniższy przepis jest jednym z najłatwiejszych, jakie znam. Nie ma tu żmudnego wyrabiania, wszystkie składniki wystarczy po prostu zmiksować. Troszkę obawiałam się, że spora ilość drożdży sprawi, że będą one zanadto wyczuwalne, ale nic takiego się nie stało. Ciasto w swojej strukturze jest nieco inne niż klasyczne, przypomina nieco ciasto ucierane.
Taką drożdżówkę można przygotować używając dowolnego gęstego dżemu, kawałków owoców (np. jabłek, śliwek) lub słodkiego twarogu.
ciasto drożdżowe bez wyrabiania z kruszonką |
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA, Z DŻEMEM I KRUSZONKĄ
- 50 g świeżych drożdży,
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2/3 szklanki oleju,
- 2/3 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej lub lekko ciepłego),
- 2 jajka,
- 3 szklanki mąki
dodatkowo:
- 1 słoik gęstego dżemu lub konfitury (u mnie konfitura z zielonych pomidorów)
kruszonka:
- 80 g miękkiego masła,
- 80 g cukru,
- 110 g mąki
najłatwiejsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania |
ciasto drożdżowe dla leniwych bez wyrabiania |
1 komentarze
Chętnie wypróbuję ten przepis. Choć ja raczej z tych zabieganych niż leniwych ;)
OdpowiedzUsuń