Makaron z cukinią w sosie winnym
Bardzo fajna potrawa - niby skrajnie prosta, wydawałoby się wręcz, że nieco jałowa, jednak nic bardziej mylnego ;) Wino, parmezan, natka pietruszki i masło nadają temu daniu porządnego kopa smakowego, dlatego nie należy rezygnować z żadnego z tych składników :)
makaron z cukinią |
(przepis na 2 porcje)
- 200 g makaronu (cesarecce, penne, fussilli),
- 2 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 cebulki dymki (bez szczypioru),
- 400 g cukinii,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 3 łyżki startego parmezanu + do posypania,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżeczki masła
Cukinię pokroić w drobną kostkę.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W tym czasie na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulkę dymkę, smażyć ok. 1 minutę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i cukinię. Smażyć na niewielkim ogniu ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia, dodać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczyptę soli. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić kolejne 3-5 minut, aż cukinia będzie miękka.
Tuż przed odcedzeniem makaronu, nabrać ok. 1/3 kubka wody z garnka. Odcedzony makaron przełożyć z powrotem do garnka, dodać 3 łyżki tartego parmezanu, cukinię i 3-4 łyżki zachowanej wody. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze odrobiną parmezanu lub soli. Dodać masło i pozostałą natkę, wymieszać i od razu podawać, posypując każdą porcję parmezanem.
(przepis podpatrzony w książce "Nigellissima" Nigelli Lawson, z moimi zmianami)
makaron z cukinią |
2 komentarze
Niezły przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuń