Gofry limonkowe z białą czekoladą
Przepyszne gofry delikatnie inspirowane słynną amerykańską tartą Key Lime Pie. Są słodkie i orzeźwiające jednocześnie. To jedne z najsmaczniejszych gofrów, jakie jadłam.
Do ich przygotowania potrzebna jest porządna gofrownica, do której drobinki czekolady nie będą przywierać.
gofry limonkowe z białą czekoladą |
GOFRY LIMONKOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
(przepis na ok. 14 sztuk)
- 2 limonki,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 1 i 1/3 szklanki mleka,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 7 łyżek oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g białej czekolady
dodatkowo:
- bita śmietana,
- słodzone mleko skondensowane do polania*,
- skórka otarta z limonki do dekoracji
Z 2 limonek zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Białą czekoladę drobno pokroić.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, odstawić. Osobno w drugiej misce zmiksować razem żółtka, mąkę, mleko, cukier, olej i proszek do pieczenia. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć łyżką lub trzepaczką. Dodać sok i skórkę z limonki oraz posiekaną białą czekoladę, całość ponownie delikatnie wymieszać.
Rozgrzać gofrownicę, powierzchnię grzejną posmarować olejem za pomocą pędzelka i łyżką lub chochelką nakładać ciasto. Smażyć 4-7 minut, w zależności od mocy gofrownicy, aż gofry będą rumiane i chrupiące. Usmażone gofry przekładać na kratkę, aby nie zawilgły od spodu.
Gofry podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z bitą śmietaną (najlepiej nie posłodzoną), mlekiem skondensowanym i skórką z limonki.
* alternatywnie zamiast mleka skondensowanego można przygotować polewę z białej czekolady i śmietanki (w 100 g gorącej śmietanki kremówki roztopić 100 g połamanej na kawałki białej czekolady).
3 komentarze
Uuuuuu, uwielbiam gofry :D
OdpowiedzUsuńPorzadna gofrownica to jaka?
OdpowiedzUsuńChodzi o taką, która ma faktycznie nieprzywieralną powłokę.
Usuń