Kopiec kreta
"Kopiec kreta" z proszku to jedno z ciast, na których uczyłam się piec, będąc nastolatką. Był czas, kiedy gościł na naszym rodzinnym stole naprawdę bardzo często - wszystkim smakował i zawsze się udawał.
Dziś nie sięgam już po ciasta z pudełka, wolę robić wszystko sama od podstaw, co daje mi znacznie większą satysfakcję. Dlatego na blogu już kilka lat temu zamieściłam przepis na ciasto Kilimandżaro, a tym razem zapraszam na słynny "Kopiec kreta" :)
CIASTO KOPIEC KRETA
ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 czubate łyżki kakao,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka oleju,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 jajka
masa:
- 5 bananów,
- odrobina soku z cytryny,
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 3-4 łyżki wody do namoczenia żelatyny*
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i krótko zmiksować do momentu połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia. Przelać ciasto, dokładnie rozprowadzając je po całej powierzchni tortownicy.
Piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. Upieczone ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie zdjąć obręcz tortownicy, usunąć dno i papier, ułożyć ciasto na talerzu lub paterze. Szerokim nożem ściąć górę ciasta tak, by spód miał 2,5-3 cm wysokości. Ze spodu wydrążyć łyżką część ciasta tak, by spód miał ok. 1,5 cm wysokości i pozostawić rant o szerokości 1 cm (powstanie coś jakby miseczka). Wydrążony miąższ i odciętą górę ciasta pokruszyć i odstawić.
Żelatynę wsypać do szklanki, wlać 3-4 łyżki zimnej wody i odstawić na kilka minut do napęcznienia.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i cukier waniliowy.
Szklankę z żelatyną umieścić w miseczce z gorącą wodą i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Do żelatyny dodać łyżkę bitej śmietany, wymieszać, dodać kolejną łyżkę, wymieszać i tak zahartowaną żelatynę wlać do pozostałej bitej śmietany, cały czas miksując, aż składniki się połączą. Na koniec dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.
Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół, ułożyć je na spodzie ciasta (można w dwóch warstwach, jeśli nie mieszczą się w jednej). Nałożyć bitą śmietanę, formując kopiec. Całość obłożyć pokruszonym ciastem.
Kopiec kreta odstawić do lodówki do stężenia na co najmniej 3 godziny.
ciasto Kopiec Kreta przepis |
2 komentarze
wygląda pysznie, muszę kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńZapomniano napisać ile ma być jajek.
OdpowiedzUsuń