Sycylijski makaron z pomidorami, czosnkiem i migdałami
To jeden z najłatwiejszych przepisów na makaron, jaki znam. Być może wymaga kilku składników, których na co dzień raczej nie jadamy (anchois i kapary), ale samo przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. To zresztą typowy przepis Nigelli Lawson, gdzie idzie się po linii najmniejszego oporu, a efekt smakowy mimo to jest w pełni zadowalający ;)
SYCYLIJSKI MAKARON Z POMIDORAMI, CZOSNKIEM I MIGDAŁAMI
(przepis na 4 porcje)
- 400 g makaronu (np. tagliatelle albo fusilli lunghi),
- 250 g pomidorków koktajlowych*,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 filecików anchois,
- 2 łyżki kaparów,
- 35 g rodzynek,
- 50 g migdałów**,
- 4 łyżki oliwy extra vergine,
- świeża bazylia,
- sól
Migdały zalać wrzątkiem, po kilku minutach odsączyć o obrać ze skórek.
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
W tym czasie w malakserze zmiksować pozostałe składniki (oprócz bazylii), aż powstanie gęsty sos o ziarnistej konsystencji. Anchois i kapary nadają słonego smaku, ale w razie potrzeby można sos dodatkowo posolić wg uznania. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać ze 2 łyżki gorącej wody z gotowania makaronu.
Makaron odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka, dodać przygotowany sos i dokładnie wymieszać. Podawać posypany listkami bazylii.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Migdały zalać wrzątkiem, po kilku minutach odsączyć o obrać ze skórek.
Makaron ugotować w garnku w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać migdały, zmielić 7 s/obr. 8.
Dodać rodzynki i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 8.
Dodać pomidorki koktajlowe, fileciki anchois, kapary i oliwę, zmiksować 30 s/obr. 6.
Anchois i kapary nadają słonego smaku, ale w razie potrzeby można sos dodatkowo posolić wg uznania. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać ze 2 łyżki gorącej wody z gotowania makaronu.
Makaron odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka, dodać przygotowany sos i dokładnie wymieszać. Podawać posypany listkami bazylii.
* Zamiast pomidorków koktajlowych można użyć innych aromatycznych i dojrzałych pomidorów, np malinowych. Należy je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, można także usunąć części nasienne.
** Aby jeszcze bardziej oszczędzić na czasie, można użyć płatków migdałowych.
(na podstawie przepisu z książki Nigelli Lawson "Nigellissima")
6 komentarze
Super przepisik :D
OdpowiedzUsuńpalce lizac!!
OdpowiedzUsuńpychotki
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis
OdpowiedzUsuńJuż czuję jego zapach. Jutro robię
OdpowiedzUsuńKilka składników, a taka pyszna kompozycja.
OdpowiedzUsuń